Barcelona: fietsstad vol verleiding

Prettig verbaasd kijk ik om me heen, terwijl ik gids Lars op een oranje fiets volg door het stadscentrum van Barcelona. Ik had chaos verwacht en gevaarlijke situaties tussen luid toeterende automobilisten. Fietsen in Zuid-Europa was toch vragen om ongelukken? In Barcelona niet. Lars legt me ― in het Nederlands ― eerst de regels uit. Vervolgens leidt hij me opvallend soepel door een labyrint van smalle steegjes, over pleinen en langs brede palmenboulevards. Tientallen kilometers speciale fietspaden brengen ons naar buitenwijken, parken en strand. Fietsen blijkt een gemakkelijke, snelle en veilige manier te zijn om meer te zien van deze bruisende wereldstad.

Vanaf mijn comfortabele driesterrenhotel op vijftig meter van de Ramblas, de beroemde wandelpromenade, heeft SNP een aantal ontdekkingstochten uitgestippeld. Lars neemt me die eerste dag, half april, mee op geschiedenisles door het oude centrum van de stad. In de Gotische wijk waan ik me in de wereld van David Sempere uit De Schaduw van de wind van schrijver Carlos Ruiz Zafón. En bij de neogotische kathedraal hoor ik het heftige verhaal van de heilige maagd Eulàlia. Op naar het Plaza del Rei, waar koning Ferdinand en koningin Isabella dissidenten martelden tijdens de inquisitie. Door de smalle straatjes van de Call, de oude Joodse wijk, belanden we op Sant Felip Neri, een van Barcelona’s meest verborgen en mooiste pleinen. We fietsen verder door de wijk El Born; trendy en schilderachtig tegelijk. Naast de Santa María del Mar kathedraal, pronkstuk van pure Catalaanse gotische architectuur, vragen tal van musea, zoals het populaire Picasso Museum en het DHUB (designmuseum), om een bezoek. Had ik maar dagen bijgeboekt!

Cigales a l’all. Carne amb peres. Menuborden van typisch Catalaanse restaurants maken nieuwsgierig. Tapasbars lokken met ansjovis en pan con tomate. Lars vertelt levendige anekdotes over monumenten en kleurrijke bewoners die je in geen reisgids vindt. Elke straathoek kent wel een verhaal. In Barcelona staat architectuur synoniem voor stedenbouw. Iedereen kent Antoni Gaudí, de briljante Catalaanse bouwmeester, wiens religieuze en esthetische passie gebouwen opleverde van buitengewone schoonheid. Gaudí zette de toon voor Barcelona. De fysieke vormen die hij schiep zijn veel te krachtig om alleen te dienen als stedelijke achtergrond. Zijn op de natuur geïnspireerde creaties raken me. Vanzelfsprekend voert de rondleiding langs de hoogtepunten van zijn erfgoed, waaronder het Batlló en Milà huis en de Sagrada Familia. Deze excentrieke architectuur is van monumentale wereldklasse.

fietser-barcelona

Languit tussen de Barcelonezen

De volgende dag ga ik zelfstandig op pad. Tijdens een rondrit door onbekende wijken dompel ik me onder in het Barcelonese straatleven. Weg van de toeristen. Elke wijk was een zelfstandig dorp voordat het werd opgeslokt door de hongerige stad; met een eigen charme die je nog steeds terugziet. Barcelona is één groot openluchtmuseum. In Raval leidt de aanwezigheid van veel etnische minderheden tot een bruisende mix van culturen. In het artistieke Gracia toer ik door oude straatjes en strijk ik neer op sfeervolle pleintjes voor een cafe con leche en een menú del dia.

Miniwijkjes als Clot en Poblenou gingen de afgelopen jaren helemaal op de schop. Met als resultaat een fascinerende combinatie van oude industriële architectuur met nieuwe, moderne bedrijven. Tussen statige oude schoorstenen vind je studio’s voor kunstenaars, trendy restaurants en ‘underground’ clubs die bruisen van creativiteit. Vol indrukken eindig ik de dag op het strand, languit tussen de Barcelonezen. De lokale inwoners maken makkelijk contact. Door hun vriendelijkheid voel ik me geen anonieme toerist, maar verbonden met het leven in ‘Barna’, hun geliefde stad.

uitrusten-barcelona-fietsen

fietsen-barcelona-haven

Lust voor de zintuigen

Nog een dag toer ik langs parels. Zoals in de wijk Eixample, het mekka van het modernisme. Hier schitteren meerdere architectonische juweeltjes van Gaudí, Domènech en Puig. Rust en natuur vind ik op de groene heuvel Montjuïc, waar de botanische tuin van Barcelona bloeit met een bijzondere collectie mediterrane flora. Ik bekijk interessante bouwwerken van de wereldtentoonstelling uit 1929 en de Olympische Spelen uit 1992. De romaanse wandschilderingen in het Nationaal Museum van Catalaanse kunst maken indruk. Via het Parc de la Ciutadella bereik ik Port Vell, de ‘oude haven’. Met uitzicht op het water sluit ik hier mijn stedentrip feestelijk culinair af.

Ik raak in gesprek met Kristina, een jonge Catalaanse, over het aparte karakter van Barcelona. Volgens Kristina is dat gegroeid door de niet aflatende Catalaanse bewijsdrang dat ze beter, of in ieder geval anders, zijn dan Spanje. Het is het resultaat van honderden jaren ontwikkeling door het trachten te beschermen en behouden van de Catalaanse geschiedenis, cultuur en gewoonten. Barcelona is zichtbaar trots op zijn Catalaanse erfgoed. In voorjaar, zomer en herfst presenteert de stad het culturele verleden en heden met veel show. Overal in de stad vind je dan live muziek. Catalaanse castellers (menselijke torens) treden op en de straten vullen zich met optochten door de beruchte gigantes (reuzen) en dansende vuurspuwende draken. Barcelona is een lust voor de zintuigen, waar het leven met volle teugen wordt genoten.

vleeswaren-barcelona

Dit artikel is geschreven door John van der Rest.

Ontdek deze reis:

Rambling langs de Ramblas. Een 4-daagse individuele stedentrip in Barcelona per fiets vanuit een stadshotel. Vanaf € 260.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *