Met de camper door West-Canada

Toen Dirk Terpstra in 2000 samen met zijn vrouw en twee kinderen van vier en zeven jaar op de fiets door West-Canada rondtrokken, werden ze zo verliefd op het land dat ze in januari 2002 een enkele reis naar Vancouver boekten. Het bleek hun beste beslissing ooit.

‘Regelmatig krijgen we mensen uit Nederland over de vloer en in mei besloot ik, samen met mijn Nederlandse vriend Wout, een vakantie in Canada  – dus eigen land – te vieren. We begonnen met een gehuurde camper in Vancouver en eindigden in Calgary. Ik reed meestal, zodat hij kon genieten van alle uitzichten (en omdat hij dan lekkere bakken koffie voor me kon zetten).

Na de avond in Vancouver te hebben doorgebracht, haalden we ‘s ochtends onze camper op en namen de veerboot naar Vancouver Island. Alleen de overtocht is al een feest op zich. Campingplekken zijn rond deze tijd van het jaar genoeg te vinden. Wij kozen ervoor om onze eerste nacht in Tofino, aan de Westkust van het prachtige eiland, door te brengen.

tofino-west-canada

Route Whistler – Jasper

Vanaf Tofino zijn we via Strathcona Park en de grillige Sunshine Coast richting Whistler getrokken. Wout genoot met name van de ‘locals’. Hoe relaxed ze zijn en hoe gemakkelijk je met ze in contact komt. Ook het rijden in ons ‘huurhuis’ vond hij fantastisch – onder het genot van een biertje ‘s avonds wat pruttelen in het keukentje en de volgende ochtend stap je zo uit je bed de natuur in. Na het ontbijt ga je weer op pad, zonder dat je je koffer hoeft in te pakken. Heerlijk!

Zelf vind ik de route van Whistler via Wells Gray Park naar Jasper schitterend. Je verruilt het groene berglandschap snel voor de desolate prairie rond Lillooet en Cache Creek en de uitzichten op de Fraser River diep onder je zijn echt adembenemend. Niet veel later zit je ‘plotseling’ in de hoge Rockies.

Eenmaal in Jasper aangekomen had Wout volgens mij plannen om z’n terugreis naar Nederland te annuleren. Herkenning met een glimlach! Wat Nederlanders thuis vaak wel eens missen, vinden ze hier volop: rust, pure natuur met oneindige outdoor mogelijkheden en respect voor elkaar zonder dat mensen een oordeel over je vormen.

uitrusten-west-canada

Icefields Parkway

De motor van de camper bromt tevreden en op sommige stukken schudden de potten en pannen in de keukenkastjes lekker heen en weer. De wereldberoemde Icefields Parkway stelt nooit iemand teleur en zo ook ons niet – wat een wereldwonder is deze route.
Toen we in Banff onze camper op de camping onder de bomen parkeerden kwamen de lokale ‘elks’ nieuwsgierig bij de nieuwe buren kijken. Het leek wel een fragment uit een film. Zucht…

elk-banff-west-canada

Na samen een fantastische reis te hebben gehad, zette ik Wout af op de luchthaven van Calgary. Terwijl ik terug naar de camperverhuur reed schoten me nog wat tips te binnen.
De verleiding is groot om veel te gaan rijden. Je ontkomt er ook bijna niet aan. Maar zie de ritten als een reis op zich. Neem lekker de tijd, stop veel en geniet. Rijden in Canada is niet te vergelijken met het rijden in Nederland.

Mocht je in het hoogseizoen op pad gaan, denk er dan serieus over om de kampeerplekken op de mooiste campings in Canada vooraf vast te laten leggen. Dat kan en het bespaart een zenuwachtig gezoek aan het einde van de dag. De Canadezen hebben namelijk ook vakantie en dat zijn kampeerders bij uitstek.’

camper-lake-louise-canada

Dit artikel is geschreven door Dirk Terpstra, die in 2002 naar Canada emigreerde.

Ontdek deze reis:

Maak nu een camperreis door British Columbia en Alberta, in het westen van Canada. Een 21-daagse rondreis per camper door Canada boek je vanaf € 2625.

2 reacties op “Met de camper door West-Canada

 1. Het ziet er prachtig uit en graag zou ik met mijn gezin ook Canada eens bezoeken maar ja, dan moeten we wel een lot uit de loterij winnen! Ik vraag mij af hoe kan het zo snel gegaan zijn bij jullie. Daar gaan toch maanden aan voorbereiding aan vooraf, en hoe zit het met werk? Nooit heimwee gehad naar de familie in Nederland?

  Met vriendelijke groeten,
  Annet Dijkstra

 2. Hoi Annet,
  Dank je voor je reactie en interesse.
  Ik denk dat wanneer je echt graag iets wilt in het leven, dat je je minder zonder gaat maken om praktische redenen. Ik vergelijk het wel met “verliefd worden”. Dan maak je je verder ook nergens druk om.
  De voorbereiding kostte inderdaad een aantal maanden, maar de procedure ging toen heel snel, we hadden nul werk en wisten niet eens wat we precies gingen ondernemen.
  Heimwee? Nee, echt niet. In het begin zat ik Nederland wel eens te idealiseren, maar ik ging toch ieder jaar even terug omdat ik me met reizen ging bezighouden en als ik dan terug was dacht ik “nou dat valt ook wel mee”. Natuurlijk liggen hier onze roots maar we hebben het zo naar ons zin.. ik zou het morgen zo weer doen. Deze stap is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

  Wie weet Annet… If you can dream it, you can do it!
  Groetjes,
  Dirk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *