Vogelen met Pierre Geelen

Ik ben een treinvogelaar. Niets zo comfortabel als vanuit je warme, droge zetel het landschap voorbij zien trekken, spiedend naar die bruine kiekendief boven het rietveld of een grote zilverreiger in het grasland. Twee seconden heb je, voor je diagnose en je geluk.

Pas zag ik een pelikaan. Een ‘roze’, ofschoon hij spierwit was. In het wild. Nou ja: bij Sassenheim, aan een slootje op twintig meter van mijn treinraam. Duidelijk het spoor bijster. Hebben nu ook pelikanen een klimaatprobleem? Nee, het was vermoedelijk ‘de ontsnapte Artis-vogel’ die enkele maanden eerder de wieken had genomen naar de vrijheid.

De eerste keer (een fractie van een seconde) dacht ik dat ik gek was. Het zou wel weer een zwaan geweest zijn. Twee weken later (twee volle seconden) wist ik het zeker: daar zat een pelikaan, aan het zelfde slootje. Ik keek naar de vogel, en toen om me heen. Ieder zat verdiept in iPhones. Driemaal heb ik mijn treinvogel mogen zien, wel zes seconden lang. Ik begon zelfs te geloven dat hij me opwachtte.

Misschien dat de plaatsnaam hem op het onzalige idee bracht naar Duitsland te trekken. Daar eindigde hij, bleek op internet. In twee gelijke moten gehakt, door de wieken van een milieuvriendelijke windmolen. Arme, moedige treinvogel. Ontsnapt aan gevangenschap, geroken aan de vrijheid, geëindigd als Hackfleisch. Reizen is mooi, maar de goede afslag kiezen blijft een kunst.

Jean-Pierre Geelen

Jean-Pierre Geelen is tv-recensent van de Volkskrant. Daarnaast is hij vogelaar, waarover hij in 2009 een boek schreef: Blinde vink – hoe ik leerde vogels kijken (uitgeverij Atlas).

pelikaan-sassenheim

Ontdek onze vogelreizen:

Voor beginnende vogelaars en echte kenners. Onze natuurgidsen leren je tijdens onze vogelreizen de eerste beginselen van het ‘vogelen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *