München: Feest op een ‘Fahrrad’

Fietsen in München is een feestje, want waar vind je maar liefst 200 kilometer aan fietspad? Bovendien is er veel te zien en houden de Münchenaren van muziek, feest en een lokaal biertje op een terrasje. Vandaar dat SNP een vierdaagse citytrip per fiets naar deze Beierse stad heeft bedacht.

Vioolklanken cirkelen rond het tempeltje van Diana in de Hofgarten van München. Het beeld onder de koperen koepel staat er stoïcijns bij. Ze is immers van brons. Een paar van de toeschouwers op het gras eromheen wiegen wel zachtjes mee met de muziek. ‘Daarom vind ik dit zo’n leuke stad. München leeft! Er is altijd wat te doen, de sfeer is warm en ze houden hier van een feestje’, zegt de Amerikaan Tony Martin (33). Vanwege een vakantieliefde belandde hij zeven jaar geleden in de Zuid-Duitse metropool. Nu heeft hij vier grote liefdes: uiteraard zijn Beierse vrouw, maar ook hun pasgeboren dochtertje, een nieuwe woonplaats en leuke baan. Tony is een van de fietsgidsen die de Engelstalige fietsexcursie van de SNP-citytrip in München verzorgen. Tijdens een fietstocht van vier uur laat hij op dag twee van de citytrip een internationale groep van maximaal 26 mensen het centrum zien en vertelt hij over de geschiedenis. Saai is zo’n excursie zeker niet. Er vliegen wel wat jaartallen voorbij, maar ook heel wat anekdotes.

Donkerbierfeest

Van fietsen, luisteren en bewonderen krijg je beslist dorst, dus het komt goed uit dat er halt gehouden wordt bij de Biergarten in de Englischer Garten. Een dagelijks biertje is voor de Münchenaren even vanzelfsprekend als melk voor ons. Er zijn in de stad nog zes brouwerijen die lokaal bier maken en er zijn heel wat feesten waarbij deze drank rijkelijk vloeit. Zo bestaat er een ‘donkerbierfeest’, vernoemd naar de gewoonte van monniken om dit sterke bier te drinken vanwege het vasten. Het zogeheten ‘Stark Bier’ heeft namelijk meer voedingswaarde. Tony: ‘Een prettige bijkomstigheid voor de monniken was dat het ook meer alcohol bevatte.’

Tijdens het beroemde Oktoberfest gaat er zeven miljoen liter bier doorheen. De fietsgids vertelt dat dit feest is ontstaan, omdat Ludwig I in 1810 alle stadsbewoners voor zijn bruiloft uitnodigde. ‘Maar er wordt niet alleen bier gedronken, hoor. Zelf bezoek ik het Oktoberfest vooral omdat je dan zo lekker kunt eten.’ Zo kruidt hij zijn feiten en fabels met persoonlijke details. ‘Ach weet je, de ‘fun’ staat voorop’, zegt Tony. ‘We willen dat het lijkt alsof je met een paar vrienden op stap bent die de stad goed kennen.’ Om zijn woorden kracht bij te zetten ontdoet hij zich aan het einde van de tour zelfs van een paar kledingstukken. Wat er dan gebeurt, tja, het is zonde om dat te verklappen. Maar een spetterende finale is het zeker.

englischer-garten-munchen

Echt Beiers

Dat heb je echter nog tegoed als je op de eerste dag aankomt in München. De routebeschrijving stuurt je naar een sfeervol Gasthaus aan de rand van de Englischer Garten. Denk aan: een wingerd tegen de gevel, gastvrije Beierse eigenaren, uitgebreid ontbijten in de achtertuin, eikenhouten lambrisering en krakende vloeren.

Heb je na aankomst (of later) tijd over, bezoek dan de studentenwijk Schwabing en het Museum Brandhorst, waar werk van Andy Warhol hangt. Zie je liever klassieke kunstschilders als Tintoretto of Brueghel? Ga dan naar de Alte Pinakothek. SNP-fietsspecialist Floor Langenberg heeft voor dag drie een route van 30 kilometer bedacht. ‘Ik heb ’m zo gemaakt dat je de tocht makkelijk kunt inkorten en onderweg zijn er uiteraard ook voldoende bezienswaardigheden en terrasjes.’ München is een perfecte stad om op de fiets te verkennen, vindt hij. ‘Er zijn veel vrijliggende fietspaden, onder andere door diverse parken en langs de rivier de Isar.’

fietsen-munchen-1

Aan het begin van Floors route fiets je door de Maximillianstrasse waar de Mercedessen dubbeldik geparkeerd staan voor winkels van Gucci en andere dure merken. Vervolgens door de stadspoort en dan Haidhausen in. Deze wijk staat bekend om zijn jugendstil-huizen.  Het Olympisch Park is een plek om even stil te houden. Als je met de lift van de toren naar 180 meter zoeft, kijk je op het voormalige Olympisch dorp. Via het BMW-museum (ook bij Duitsers populair vanwege de blinkende bolides!) beland je bij de Nymphenburg. Dat slot staat in een park met keurige bloemperken en een imposant grasveld. Maar Floor heeft een beschut plekje gevonden. ‘Ik volgde een houten bordje naar Café im Palmenhaus. Een Geheimtipp mag ik wel zeggen. Kaffee mit Kuchen op het terras: heerlijk!’ Je kunt de laatste avond eventueel in stijl eindigen in de hippe jazzclub Unterfahrt. Topmuziek in een zaal die verlicht wordt door kaarsen! Dat is vast wat Tony bedoelde: München bruist.

fietsen-konigsplatz-munchen

Dit artikel is geschreven door Monique van Klaveren.

Ontdek deze reis:
Stedentrip München per fiets. Een 4-daagse individuele citytrip in de Beierse hoofdstad München vanuit een hotel. Vanaf € 345.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *