Een bijzondere ervaring: fietsen door New York

New York is een stad van ‘man-made rocks’, van asfalt en beton, van ‘round-the-clock’ verkeerschaos en krioelende mensenmassa’s. Frank Maas, reisspecialist Noord-Amerika, toont je een ander gezicht van de stad: op de fiets!  Let’s bike and roll! 

‘Op mijn reis dit voorjaar door New England had ik één dag over in New York. Eén dag om niet hotels te inspecteren maar als toerist de stad der steden te verkennen. De Hollandse gedachte om dat per fiets te doen was een gouden greep. Nog niet zo lang geleden zou ik voor gek zijn verklaard door de halve wereld. Maar de stad heeft aan haar imago gewerkt. In de afgelopen vijf jaar is meer dan 300 kilometer fietspad aangelegd, variërend van ‘bikelane’ (door een streep gescheiden van de rijbaan) tot ‘bikepath’ (daadwerkelijk vrij liggend fietspad). En de koningin onder de New Yorkse fietspaden is de Manhattan Waterfront Greenway.

Wandelaars, fietsers en skaters

Henry Hudson, een Engelsman in dienst van de Vereenigde Oostindische Compagnie voer in 1609 de Hudson River op en bracht het huidige Manhattan in kaart. In 1625 werd het land door de Republiek der Nederlanden gekocht van de indianen voor 60 gulden en ontstond de kolonie Nieuw Amsterdam. De Nederlandse wortels zijn nog altijd herkenbaar in de namen: Wall Street (Walstraat), Harlem (Haarlem), Brooklyn (Breukelen), Broadway (Bredeweg), Coney Island (konijneneiland). New York City bestaat uit de districten Bronx, Queens, Staten Island, Manhattan en Brooklyn.

NY_2

Manhattan is het eiland waar het allemaal om draait, ongeveer 21 kilometer lang en nog geen 4 kilometer breed. Omspoeld door de Hudson River in het westen en de East River in, inderdaad, het oosten. Het eiland wordt omgeven door de Manhattan Waterfront Greenway, een autovrije weg, uitsluitend voor wandelaars, fietsers en skaters, met een totale lengte van 51 kilometer. Een recreatieve kransslagader rondom een kloppend hart. Met deze rondweg als basis kun je op een bijzondere en ontspannen manier de highlights van de stad bezichtigen.

‘Just a perfect day’

Ik haal mijn fiets op bij Pier 84 en vertrek in noordelijke richting. Ter hoogte van Riverside Park ga ik ‘landinwaarts’ over West 77th Street en duik de groene oase in die Central Park heet. Over slingerende weggetjes, onder stalen victoriaanse bruggen door en langs klaterende waterpartijen. Voetballend, joggend, duttend en picknickend New York is verzameld op deze heerlijke zonnige dag. ‘Just a perfect day’ van Lou Reed speelt door mijn hoofd. Filmscènes van Home Alone 2 en When Harry met Sally verschijnen op mijn netvlies.

nycHarborSIFerryny400055

Vanuit Central Park fiets je zo Midtown in, voor een stop bij het Museum of Modern Art, Rockefeller Center of Empire State Building. Een korte schijnbeweging brengt me weer terug op de Greenway. Het is ongeveer 9 kilometer van Midtown naar Battery Park, het zuidelijkste puntje van Manhattan. Het autoverkeer op 12th Avenue/West Street kruipt met moeite vooruit, terwijl ik daar als in een bovengrondse metro relaxed voorbij zoef. Rechts van me is de Hudson River, compleet met zilte zeelucht, meeuwen en kabbelend water. In de verte lonken de wolkenkrabbers (wie heeft die prachtige naam bedacht?) van het Financial District.

In de wijk Chelsea is een oude spoorlijn, op 5 meter hoogte tussen de woonblokken door, omgebouwd tot wandelpad, het High Line Park. Ik parkeer de fiets, maak een ommetje te voet en zie hoe van het verpauperde Meatpacking District een levendige wijk is gemaakt vol inspirerende kunst en architectuur. Ter hoogte van Battery Park kom ik aan de voet van enkele torens in aanbouw, die samen het One World Trade Center gaan vormen. Hier stond op 11 september 2001 de klok stil bij de terroristische aanslag op de Twin Towers. Het 9/11 Memorial herinnert aan deze donkere bladzijde uit de New Yorkse geschiedenis. Ik krijg koude rillingen en besluit snel terug te keren naar de zon.

20110510Downtown6298

Karakteristiek New York

Als er één brug karakteristiek is voor New York, dan is het Brooklyn Bridge. Gebouwd in 1883 als mooiste hangbrug ter wereld, met een lengte van 1825 meter. In elke film waarin New York een rol speelt is wel een aerial shot van dit stalen bouwwerk. Ik neem een aanloopje over Warren Street, langs de New York City Hall en Tweed Courthouse en begin aan de beklimming van deze schoonheid. Ook hier weer een apart fiets- en wandelpad, terwijl het autoverkeer onder me door raast. Bovenop ontvouwt zich een werelds panorama met in het westen de skyline van Manhattan en in het oosten de oprukkende hoogbouw van Brooklyn. Ik daal af naar Brooklyn en besluit mijn fietstocht met een ritje door Brooklyn Bridge Park. Bij Fulton Landing lever ik mijn fiets in en neem de watertaxi via het Vrijheidsbeeld terug naar Pier 84.

brooklyn_bridge_park_photo_marley_white

Minder chaotisch

Fietsen over de Greenway is zorgeloos. Het enige waar je op moet letten zijn medefietsers en wandelaars. Daarom is dit ook uitermate geschikt en leuk om met kinderen te ondernemen. Ben je wat meer gewend aan het drukke verkeer, dan is het een peulenschil de autovrije Greenway te verlaten voor een rit crosscountry door de stad. Het verkeer rijdt langzaam en staat veelvuldig stil, waardoor je met de fiets makkelijk rechts kunt passeren. Amsterdam is moeilijker! Bijkomend voordeel voor fietsers is dat er geen hoogteverschillen zijn op Manhattan. Door New York per fiets te verkennen wordt de stad een stuk overzichtelijker en minder chaotisch dan het zich in eerste instantie voordoet.’

MG0699

Dit artikel is geschreven door Frank Maas.

Ontdek deze reis:

Geniet in de wervelende metropool! Neem een picknick in Central Park, beklim de Empire State Building en geniet van uitzonderlijke kunst in het Guggenheim. Vanaf €112.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *