Fietsen door Rome: word verliefd op ‘la città eterna’

Tijdens de laatste Oscaruitreikingen won La Grande Bellezza de prijs voor beste buitenlandse film. Eigenlijk zou je deze nog even moeten zien voordat je naar Rome gaat. Van de rustig stromende Tiber tot wilde feesten: alles wat de stad tot een grande bellezza (grote schoonheid) maakt, komt als in een droom voorbij. Musea, monumenten, kerken, paleizen, ruïnes, parken. Rome ís een film, een sprookje, een grandioos decor voor vier of meer onvergetelijke dagen.

Ware schoonheid

De schoonheid begint al bij de SNP-accommodatie in Rome: een kloosterhotel op het Piazza Santa Croce in Gerusalemme, vlak bij de kerk San Giovanni in Laterano en de Scala Santa, de ‘heilige trap’ die zo’n belangrijke rol speelt in Harry Mulisch’ roman De ontdekking van de hemel. Ze zijn opgenomen in een wandeling die van het hotel naar een spectaculair stukje Rome voert: de kerk San Clemente, waar je in één keer 2500 jaar historie kunt overzien. Onder de twaalfde-eeuwse kerk zijn fundamenten gevonden van een vroegchristelijke schuilkerk uit de vierde eeuw én een nog veel ouder heiligdom dat aan de Perzische zonnegod Mithras was gewijd. Uit elke eeuw zijn sporen te zien. En dat geldt voor heel Rome. Elke straat, elk gebouw en elk park is beladen met historie. Om een indruk te krijgen van wat de stad te bieden heeft, maak je op de eerste ochtend van je verblijf een verkennende fietstocht. Met Nederlandssprekende gids ga je fietsen door Rome. Je fietst langs bekende en minder bekende bezienswaardigheden, zoals het Colosseum, Piazza di Spagna, Pantheon, Piazza Venezia en Isola Tiberina. Het reisprogramma doet tal van suggesties, maar je bent vrij om te doen en laten wat je wilt.

Rome5

Heilige stad

Ga bijvoorbeeld naar Vaticaanstad, de kleinste staat van Europa, waar katholieken van over de hele wereld hopen een glimp op te vangen van ‘knuffelpaus’ Franciscus. Nonnen, priesters, rozenkransen, kruisbeelden, kaarsjes: voor nuchtere Hollanders mag het een poppenkast lijken, een bezoek aan ‘de heilige stoel’ is toch interessant. Als je in alle vroegte of later op de avond het Sint-Pietersplein op loopt, voel je het omarmende gebaar dat Bernini met zijn zuilenarcaden heeft willen bewerkstelligen. Ook de basiliek zelf is indrukwekkend, al is het alleen maar omdat je daar een van de ontroerendste beelden van Michelangelo aantreft: zijn rouwende Maria met de dode Christus op haar schoot. Rome is sowieso een stad vol spectaculaire beeldhouwkunst. Dé beeldhouwer van de Italiaanse barok is Gian Lorenzo Bernini. Zijn marmeren beelden lijken te leven, het is ongelooflijk hoe hij een benige hand of mollige dij uit het marmer tevoorschijn heeft laten komen. Hij ontwierp onder andere het baldakijn in de Sint-Pieter, de Trevi-fontein en de Vierstromen-fontein op het Piazzo Navona. Als je dan toch op dit plein bent, bezoek dan in diezelfde buurt het Panthéon en de kerk San Luigi dei Francesi met door Caravaggio geschilderde scènes uit het leven van Mattëus. Aan de figuur van de bebaarde Mattëus is goed te zien dat Caravaggio gewone Romeinen van de straat plukte en als model gebruikte.

Rome4

Resten van het Romeinse Rijk

Ontroerender dan de ‘alles-uit-kast-halende’ barokkerken uit de tijd van Caravaggio en Bernini, zijn de vroegchristelijke basilieken met hun naïeve mozaïeken. In deze koele, vaak donkere kerken, is het prettig op adem komen na een ochtend in de volle zon en hectiek van de drukbezochte stad. Deze middeleeuwse kerken, zoals de eerder genoemde San Clemente, zijn veelal gebouwd op resten van tempels en gebouwen die door ‘de grote brand van Nero’ in de eerste eeuw na Christus zijn verwoest. Onder sommige kerken vind je crypten met op de muren graffiti van de eerste christenen, zoals een simpel visje of Christus’ initialen. Maar de grootste attractie van Rome bestaat uit overvloedige resten van het Romeinse Rijk. Het bestuurlijke en politieke hart werd gevormd door het Forum Romanum aan de voet van de Palatijn en het Capitool. Begin je wandeling op het door Michelangelo ontworpen Piazza Campidoglio en loop vervolgens langs de belangrijkste opgravingen van het Forum. Of ga naar de Catacomben van San Callisto, waar de eerste christenen hun doden in ondergrondse nissen, zogenoemde loculi, begroeven. San Callisto ligt aan het begin van de Via Appia Antica en is daarmee het startpunt van een prachtige wandeling over deze 2300 jaar oude Romeinse heerbaan, een antiek wegdek met glad gesleten stenen.

Rome2

Rome aan zee

Rome van de paus. Rome van de barok. Rome van de eerste christenen. Rome van de keizers. Rome van de musea, van de mode rond de Via del Corso en van het lekkere eten niet te vergeten… Oude wijken worden herontdekt door jonge ondernemers die er designwinkeltjes openen en − vrij ongebruikelijk in Italië − vegetarisch eten serveren. En mocht je de drukte van de vitale stad willen ontsnappen, ga dan naar een van de vele stadsparken, zoals het uitgestrekte Villa Borghese achter de Spaanse Trappen, of neem de metro naar zee. Hier is een volledige havenstad, Ostia Antica, onder het zand vandaan gekomen. In een groen parklandschap met parasoldennen en cipressen zwerf je door een doolhof van straten en straatjes, en zie je de resten van huizen, pleinen, paleizen, tempels, thermen, necropolissen en een amfitheater.

Rome3

Dit artikel is geschreven door Mariëtte Wijne. 

Ontdek Rome:

Wat wil je nog meer? Meer! Natuurlijk, want wie Rome bezoekt, wordt geheid verliefd. Misschien is het een geruststellende gedachte dat je Rome onmogelijk in één keer kunt bevatten. Welke selectie je ook maakt, het is altijd de juiste! Vanaf €235.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *