Fietsvakantie Frankrijk: door de Vogezen

Ken je de Vogezen? Affaire sérieuse hoor, qua heuvels. Bepaald geen Nederland. Stevig eten, goede wijn uit de Elzas, stokbroodjes met kaas bij het ontbijt, kommen koffie. Veel ruimte, veel groen, een spannende horizon, snelstromende rivieren én serieuze Ballons tot boven de 1.400 meter. En dat hele fraaie pakket eigenlijk binnen handbereik via SNP.

De Hoge Vogezen is een dunbevolkt gebied met veel natuurschoon, rust en ruimte; een ideale streek om actief en sportief een vakantie door te brengen. Naast zachte ronde vormen (les Chaumes) die kenmerkend zijn voor het landschap, met valleien, dennenbossen en meren, vind je aan de oostzijde van de hoogste kammen een abrupte, rotsachtige daling richting de Rijnvallei.De Vogezen mogen dan vooral bekend zijn bij wandelaars; mountainbikers komen er ook prima aan hun trekken. En betrekkelijk dichtbij ook, want wie ’s ochtends vroeg vertrekt, kan ’s middags nog zijn eerste proefrit maken.

fietsvakantie-vogezen-frankrijk-meer

Gevarieerde routes

Het leuke van de route is dat je op verschillende plekken overnacht (bagage wordt vervoerd) en door verschillende landschappen fietst. Grote delen van de route voeren over boswegen of onverharde wegen door het boerenland. Er zitten zeker ook stukken asfalt in, maar veel verkeer kom je op deze wegen niet tegen en die stukken blijven zo veel mogelijk beperkt. De hoogteverschillen variëren tussen de 500 en 1.300 meter per dag.

fietsvakantie-mountainbiken-vogezen-frankrijk

Op naar de top

De 1.362 meter hoge Hohneck is het letterlijke hoogtepunt van de mountainbikeweek. Kaal, ruig, trots en eenzaam deint hij in een zee van heuvels die als zachte rondingen tegen de horizon uitrollen. De klim ernaartoe voert door het bos over asfalt, maar eenmaal boven beland je in een alpiene bergwereld van rotsen en grillige afgronden naar het Rijndal. Het uitzicht is weergaloos mooi. Jura, Zwarte Woud en als vage witte puntjes in de peilloze verte de Zwitserse Alpen. Tijdens de mountainbikeweek is een extra lus naar de Col de la Schlucht optioneel. De befaamde route over de 1.136 meter hoge bergpas mag er zijn. Het is de hoogste bergpas in de Vogezen, en zat al vaak opgenomen in een etappe van de Tour de France.

fietsvakantie-vogezen-frankrijk-bergen
Klimmen, dalen, springen over keien en draaien via kleine paadjes. Dit zijn bergen, zonder enige twijfel. Zo dicht bij Nederland en toch zo totaal anders.

Dit artikel is geschreven door Roel van den Eijnde en Sjiva Janssen.

Ontdek deze reis:
Tijdens een fietsvakantie door Frankrijk van SNP beleef je de natuur op zijn mooist. Vogezen is de ideale streek om actief en sportief een vakantie door te brengen. Vanaf €395.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *