Volg de Tauernradweg langs Salzach, Saalach en Inn

‘Een nieuwe fietsklassieker lijkt geboren’, schreef ik vorig jaar in mijn artikel over de Alto Adige fietsreis, een trektocht met bagagevervoer van de Passo di Rezia tot aan het Lago di Garda. Natuurlijk was hierbij de wens ‘de vader van de gedachte’, want ik kon echt niet vermoeden dat deze tocht zo populair zou worden. Meer dan 150 klanten, verspreid over het hele zomerseizoen, genoten van deze ruim 200 kilometer lange route door de Noord-Italiaanse bergen. Sleutelwoorden bij dit succes waren ‘autovrij’, voornamelijk ‘fietspad’, overwegend ‘dalend’ en ‘goed gemarkeerd!’

Samen met SNP-fietsspecialist Floor Langenberg ging ik op zoek naar meer Europese routes die voldoen aan dit profiel, maar dat valt nog niet mee. Fietstochten in de bergen kenmerken zich nu eenmaal vaak door letterlijk ‘adembenemende’ klimpartijen of men wordt veroordeeld tot de vlakke, maar verkeersgevaarlijke hoofdwegen van het dal. Na enig speurwerk kwam Floor met de Tauernradweg op de proppen. Een uitstekend gemarkeerde, 300 kilometer lange tocht van het hooggebergte van het National Park Hohe Tauern tot aan het Duitse grensstadje Passau aan de Donau. Is dat niet te veel ‘schnitzelparadijs’, sputterde deze enigszins snobistische Italofiel nog vergeefs tegen. Maar nee, de keuze was snel gemaakt; op naar Oostenrijk!

Gesmolten gletsjerijs

En daar stond ik dan, op zo’n knisperend koude, heldere oktoberochtend, op het stationnetje van Krimml. Toerfiets uit de trein getild, gps ingesteld op de juiste hoogte, bidons gevuld. Op weg naar Passau, zo’n 300 autoluwe fietskilometers verwijderd.
De start van de Tauernradweg is direct overweldigend. Een magnifiek bergpanorama met witte toppen als de Grossvenediger (3666 meter) en de Grossglockner (3790 meter) op de achtergrond en voor je zo’n groen, grazig Teletubbie-land met een strak, uitnodigend asfaltlint. Je volgt simpel het groenblauwe gesmolten gletsjerijs luisterend naar de naam ‘Salzach’ en slingert ontspannen peddelend van boerendorp naar boerendorp. Dit is een fietstocht zoals het hoort.

Zell am See vormt het eindpunt van de eerste etappe. Dit enigszins mondaine wintersportplaatsje, gelegen aan de schilderachtige Zeller See, biedt een keur aan restaurantjes voor het avonddiner. De Tauernradweg splitst zich hier in twee varianten die beide naar Salzburg leiden.
Wij kozen voor de meer avontuurlijke en tegelijk minder drukke route langs de Saalach-rivier via Lofer. De fietspaden zijn er vaker onverhard maar daardoor ook landschappelijk fraaier. Wel zijn er enkele korte, maar venijnige klimmetjes in het overwegend dalende parcours, maar met een klein bergverzet (of gewoon even afstappen…) zijn deze probleemloos te overwinnen. Aan het eind van de derde etappe fiets je via een kilometers lange kasteellaan zo de romantische binnenstad van Salzburg in. ’s Avonds lekker flaneren door de gezellige straten en over pleinen waar Mozart ooit zijn inspiratie op deed. Nu kijkt hij er minzaam vanaf zijn sokkel op het schouwspel neer.

tauernradweg-oostenrijk-rivier

Zoutroute

In de middeleeuwen verkreeg Salzburg, de naam zegt het al, grote rijkdom en status door de handel in het toen schaarse en dus kostbare zout. De oudste zoutmijnen van Europa, Hallstein en Hallstat, lagen op haar grondgebied en de gewonnen grondstof werd over de rivier de Salzach, de Inn en de Donau verder Europa in vervoerd. De laatste twee etappes van de Tauernradweg volgen dit zoutspoor langs het water. Het landschap verandert stroomafwaarts: de bergen worden heuvels, de woeste beken worden brede rivieren en de boerendorpjes worden elegante handelsstadjes. Aangezien de Inn hier grotendeels samenvalt met de Duitse grens, zijn de oevers veelal niet voor autoverkeer ontsloten maar begroeid met uitgestrekte moerasbossen. Deze beschermde natuurgebieden, zoals het Europareservat Unterer Inn, herbergen een keur aan watervogels als zilverreigers, aalscholvers en diverse ganzen. Net op het moment dat je voor je gevoel genoeg ‘groen’ hebt doorkruist, zwenkt de radweg weg van de rivieroever en fiets je zo’n fraai ommuurd stadje binnen als Burghausen of Schärding. Tijd voor koffie met warme Apfelstrudel aan de Marktplatz, omringd door middeleeuwse huizen in diverse pasteltinten. Het leven is goed in het Salzburgerland.

Eindpunt van de tocht is het eeuwenoude Passau, gebouwd op de plaats waar drie rivieren samenkomen: de Inn, Ilz en natuurlijk de Donau. En 300 afwisselende fietskilometers na het vertrek vanaf ‘Krimml Haubtbahnhof’ kan er maar een conclusie de juiste zijn: we hebben er weer een kanjer bij!

tauernradweg-oostenrijk-fietser

Dit artikel is geschreven door Gert Nieuwboer.

Ontdek deze reis:
De Tauernradweg in Oostenrijk. Een 7-daagse individuele fietsvakantie langs Alpenreuzen en hotels. Vanaf € 590.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *