Eilandhoppen: de ultieme gezinsvakantie Griekenland

Met een verfrissende bries in de haren langs de mooiste plekjes op de Ionische Eilanden. Dat is nog eens zomervakantie! Vooral als je overal wat leuks te doen hebt: een fietstocht, een wandelingetje of zomaar een zwempartij in een turquoise zee. 

Wat is leuker? Het kookpunt bereiken in de file op weg naar Saint Tropez? Of onder een verkoelend briesje genieten van een Griekse driegangenlunch, terwijl de kapitein naar het volgende prachteiland navigeert? Zelfs doorgewinterde landrotten wagen dan de stap aan boord. De beste plek om de zomer in het Middellandse Zeegebied door te brengen is natuurlijk op de zee zelf! Lekker zwerven over het water, hoppend van eiland naar eiland over de Ionische Zee. Griekenland is hier verkoelend groen, met uitgestrekte bossen en olijfboomgaarden, waar je zelfs in de zomer vaak nog heerlijk kunt wandelen en fietsen. De biologen die ooit het woord ‘eilandhoppen’ verzonnen – om de verspreiding van soorten te verklaren – zullen het nooit vermoed hebben, maar ze vonden daarmee de ideale vakantie uit.

Aye Aye, Captain!

Langzaam druppelen mijn reisgenoten binnen. De bemanning van de Panagiota heeft de loopplank vanaf de kade bij Corfu-stad al vroeg uitgelegd. ‘Engels of Duits’, vraagt gids Lars als ik het achterdek van de houten tweemaster met hulpmotor op stap. Met imposante tattoos en blauwe pet ziet hij eruit als een echte zeeman, maar wel een van het moderne soort, want op zijn neus staat een hippe bril. Samen met collega Ellen zal hij zich een week lang ontfermen over een bont gezelschap dat letterlijk uit alle windstreken afkomstig is. Na een welkomstwoord en een drankje wijst hij mij mijn hut.

ionische_eilanden1

Echt vakantie

In de namiddag maken de gasten kennis op het achterdek. Daar blijkt dat de helft van het gezelschap, twee stellen uit Beieren en een Canadese familie, al eerder een eilandhopreis maakte: op de Adriatische Zee rond Kroatië. Jane uit Toronto, moeder van drie kinderen: ’Ik ben blij dat we ook dit jaar weer gaan eilandhoppen. Aan boord hoef ik het gezin niet te managen. Ik hoef geen boodschappen te doen, eten te koken of activiteiten te verzinnen. Eigenlijk hoef ik me een week lang nergens zorgen over te maken, heerlijk!’ ’En’, valt echtgenoot Jonathan haar bij. ‘Het is heel fijn dat je met je eigen hut als het ware je huis aan boord hebt, waardoor je de hele week je spullen niet in en uit hoeft te pakken.’ Voor het jonge Spaanse stel, het Zwitserse koppel en de Italiaanse familie is het reisconcept nog nieuw. Pas nu we elkaar kennen, snappen we dat de zes vlaggetjes in de mast onze nationaliteiten weerspiegelen. Een leuk gebaar.

ionische_eilanden2

Corfu

De volgende morgen kunnen we niet wachten tot we van wal steken. Maar eerst gaan we nog langs Achilleion, het paleis van keizerin Sisi, op haar droomeiland Corfu. Behalve lef had de mooie en eigengereide Sisi ook smaak. De door de oudheid gefascineerde vorstin liet alleen de beste kunstenaars aan haar klassieke project werken en bouwen. Het mooist vonden we de verhalen over haar karakter. De hooggeplaatste gasten, die door de reislustige Sisi overal heen werden meegesleept, zagen groen en geel van zeeziekte.

ionische_eilanden3

Voor het middaguur zijn we weer terug bij de Panagiota. Nadat de trossen zijn losgemaakt, verdwijnen we op zee. Pas in de buurt van het vasteland duiken we weer op, voor de kust van Parga. Eenmaal afgemeerd, neemt Ellen ons mee voor een wandeling omhoog naar de ruïnes van een Venetiaans fort. Prachtig! Vanuit de hoogte kijken we neer op onze eigen Panagiota, de boot waar we straks op zullen slapen.

ionische_eilanden4

Een prachtige turquoise baai

Al vroeg in de morgen lichten we het anker. Op weg naar Lefkas. Niet lang na het ontbijt krijgen we een zwemstop bij een prachtige turquoise baai. En is het showtime voor de bemanning. Duikbuikige Leo verdwijnt via een soepel handstandje op de reling rechtstandig in het water. En Lars produceert vanaf de boegspriet een achterwaartse salto. Onder luid applaus natuurlijk. Hoe harder we klappen, hoe meer we het gevoel hebben dat de stoerheid van de bemanning een beetje op ons afstraalt. Ook kok Noda laat zich van zijn beste kant zien. Als we weer varen, serveert hij een heerlijke en overvloedige Griekse lunch op het achterdek. Maar goed dat we na aankomst in Nidri mogen fietsen naar de waterval.

ionische_eilanden7

Luieren, lezen, fietsen en zwemmen

Zo rijgen de vakantiedagen zich in gelukzaligheid aaneen. In een ritme van luieren, lezen, fietsen en zwemmen, dwalen we over de Ionische Zee en doen we de eilanden Ithaka, Kefalonia en Paxos aan. Heerlijk lauw allemaal. Soms gaan we aan land voor een bijzondere excursie, meestal op de fiets. Bijvoorbeeld ezeltje rijden met de kinderen, afdalen in een grot, of we beklimmen een heuvel met uitzicht, waar Ellen en Lars stiekem Griekse lekkernijen en robolawijn hebben neergezet.

Aan het eind van de dag keren we steeds terug naar de Panagiota, waar de deur altijd voor ons openstaat. Op de laatste avond van ons Ionische avontuur, terug aan de kade in Corfu-stad, krijgen we een afscheidsdiner aan boord: een captains dinner. En wanneer Uli zijn gitaar haalt en gekke liedjes in Beiers dialect gaat zingen, krijgt de reis een geweldig slotakkoord.

ionische_eilanden6

Dit artikel is geschreven door Lex van den Bosch.

Ontdek deze reis:

Gezinsvakantie Griekenland langs de mooiste plekjes op de Ionische Eilanden. Aan land maak je een fietstocht, een wandelingetje of geniet je van een zwempartij in de prachtige turquoise zee! Vanaf €990.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *