Volg de Hurtigruten van Bergen naar de Noordkaap

Langs de kust van Noorwegen vaart sinds jaar en dag een elftal postboten hun vaste traject van Bergen naar de Noordkaap en terug: de Hurtig Ruten (letterlijk vertaald: snelle route). Twaalf dagen duurt de totale rondreis waarbij er 34 havens worden aangedaan. Behalve voor post en vracht zijn de schepen van oudsher ook ingericht voor het vervoer van personen met comfortabele hutten, restaurants en panoramadekken. Deze populaire cruise langs de spectaculaire fjordenkust wordt dan ook algemeen erkend als een van de mooiste zeereizen ter wereld.
Voor een gemiddelde SNP-er is het verblijf aan boord, ook al is het uitzicht nog zo overweldigend mooi, toch net te passief. Wij willen niet alleen die natuur zien, maar ook echt beleven, het liefst te voet. Een logistieke uitdaging maar dankzij de hulp van Cruise Travel, specialisten in cruisevakanties, is het ons nu gelukt een reis te ontwerpen waarbij je regelmatig het schip verlaat voor een paar wandeldagen aan land. Een volgende Hurtigruten neemt je dan vervolgens weer mee op weg naar het hoge Noorden. Zo verblijf je zes nachten aan boord van een schip en zeven nachten in sfeervolle hotels aan land. Na aankomst op de Noordkaap brengt een binnenlandse vlucht je weer terug naar Bergen. Dé ideale wandelcruise is geboren…

…De volgende dag varen we met een stralende zon door de Geirangerfjord. Het is dan wel niet de langste fjord maar zeker een van de spectaculairste en op vele plaatsen storten watervallen zich van de steile hellingen af. De mooiste is natuurlijk de ‘Zeven Zusters’. Na een kort bezoek aan de Jugenstilstad Ålesund vaar ik verder naar Molde, de Rozenstad, waar ik van boord ga. De eerste etappe van de “snelle route” zit erop. Morgen ga ik een wandeling maken in de heuvels boven Molde….

hurtigruten-hjorundfjord

…Het weer belooft de komende dagen prachtig te worden en als ik op weg ga naar de boven de boomgrens gelegen Varden, de op 400 meter boven zeeniveau gelegen steenman, staan de zweetdruppels op mijn voorhoofd. Het is echter de inspanning meer dan waard… Ik heb uitzicht op de aan de overkant van de fjord gelegen Romsdalsalpen. Officieel zijn er 88 toppen, maar volgens de inwoners van Molde zijn er wel 222 te zien. Via een avontuurlijk paadje met veel drassige en stenige stukken sta ik een uurtje later op de Moldeheia, 530 meter hoog en nadat ik mijn naam in het ‘toppenboek’ heb gezet, loop ik over het brede grindpad terug naar Molde…

hurtigruten-wandelen

…Met de kaart op mijn schoot zit ik in de Panoramalounge en tuur ik de kust af. Het landschap schuift op een aangename snelheid voorbij. De kruissnelheid van de Hurtigrutenschepen is 14 knopen. De gids aan boord vertelt via de intercom dat we over tien minuten aan bakboord de vuurtoren van Kjeungkjǽr passeren. Hier woonde tot 1947 de vuurtorenwachter met zijn familie…

hurtigruten-kust

…Het vier uur in de ochtend en we liggen voor anker in Sandenessjøen. Ik kijk uit het raam van mijn hut en zie dat de vier pallets met vrachtautobanden, de zes pallets met Franse wijn en Belgische Duvel en de zware felgekleurde markeringsboei van boord worden gehaald. Dit alles heb ik vanmorgen inderdaad in Trondheim op de kade zien staan. De Hurtigruten is niet alleen een cruiseschip. Sterker nog, het is voor vele kleine kustplaatsen langs de Noorse kust een belangrijke levensader….

hurtigruten-ms-nordkapp

….Terwijl we de haven van Bodø uitvaren, hoor ik dat ik op de brug mag komen. In gedachten zie ik een grote besnorde, ietwat norse man aan het roer staan en is het een bedrijvigheid die met geen pen te beschrijven is. Niets is echter minder waar. Op een van de lederen fauteuils zit stuurvrouw Irene, lekker muziekje op de achtergrond en verder is er niemand te zien. Na haar opleiding in Duitsland heeft ze 6 jaar op de internationale containervaart gezeten en inmiddels vaart ze op de Hurtigruten, haar grote wens…

hurtigruten-kapitein

…Als de schepen van de Hurtigrutenvloot elkaar op zee tegenkomen dan wordt er gegroet. Het schip dat noordwaarts vaart laat als eerste via de scheepshoorn een lang-kort-lang horen, dat vervolgens door het naar het zuiden varende schip wordt beantwoord met een lang-lang-kort-lang. ’s Nachts gebeurt dit – gelukkig – met lichtsignalen. Ook als een schip een haven nadert, wordt de scheepshoorn gehoord….

hurtigruten-molde

…Op de kade van Svolvaer sta ik op de MS Trollfjord te wachten die me naar Tromsø zal brengen. Het is alweer mijn vierde Hurtigruten schip. De Trollfjord is een van de nieuwste aanwinsten en sinds 2002 in de vaart. Ik kom terecht in een wereld die ik nog niet heb gezien. In de centrale hal zoeven twee doorkijk-liften van dek 3 naar 9 op en neer. Het lijkt wel een moderne shopping mall!….

hurtigruten-trollfjord

…Een bezoek aan de Noordkaap is natuurlijk een must en ook ik sta aan de voet van de wereldbol en realiseer me dat ik op het noordelijkste puntje van Europa sta, hoewel… Het verder op in de mist gehulde schiereiland Knivskjellodden ligt nog 1500 meter noordelijker maar de 307 meter hoge klif gaat met de eer strijken. Bij de bekende wereldbol maak ik een waypoint met mijn gps….

hurtigruten-lofoten

Dit artikel is geschreven door Leon Huijs.

Ontdek deze reis:
Spectaculaire wandelcruise langs de mooiste kust ter wereld. De Hurtigruten van bergen naar de Noordkaap. 14-daagse wandelvakantie langs hotels en vanaf een cruiseschip. Vanaf € 1710.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *