Sneeuwwandelen en het noorderlicht aanschouwen!

Overdag prachtige vergezichten, ’s nachts een overweldigend mooi hemelspektakel. Wie met SNP meegaat op winterreis naar de Lofoten, heeft eigenlijk twee unieke ervaringen in één: sneeuwwandelen en het noorderlicht aanschouwen.

Je warmt je handen aan een kom vissoep. Naast het haardvuur hangen je sokken te drogen, nog een beetje vochtig van het sneeuwwandelen. Het is stil in de huiskamer – iedereen droomt na over de prachtige tocht van vandaag. Het uitzicht vanaf de Ørnfloget, het Vatterfjord, de besneeuwde vlakten en natuurlijk de ontmoeting met de zeearend…  Alleen het knapperen van het brandende hout is te horen. En dan: een rinkelend geluid. De reisleider haalt zijn mobiele telefoon uit zijn broekzak. ‘Bericht van Rob!’

Lofoten4

Noorderlicht expert

‘Rob’ is Rob Stamnes, de Nederlander die samen met zijn vrouw Therese van Nieuwenhuizen sinds 2007 het noorderlicht, oftewel Aurora borealis, bestudeert vanuit hun noorderlichtcentrum in Laukvik. Gisteren heb je met de groep een bezoek gebracht aan het centrum. Rob heeft een lezing gegeven, en na afloop was buiten al heel even wat noorderlicht te zien. Maar het bijzondere van deze week is dat Rob ook elke dag per sms updates stuurt: hij waarschuwt als het noorderlicht zichtbaar is.

Lofoten2

Iedereen lepelt in hoog tempo zijn soep naar binnen. De natte sokken gaan weer aan, je zoekt naar een nieuwe geheugenkaart voor in je camera. De eerste kaart staat al vol hoogtepunten: de imposante Lofotenkathedraal van Kabelvåg, de authentieke houten rekken met gedroogde stokvissen, en natuurlijk die wandeling van vandaag. Maar oh, wat zou het mooi zijn om ook het noorderlicht met je camera te kunnen vereeuwigen…

Lofoten3

Een droom die uitkomt

Met de SNP-busjes ga je elke avond op zoek naar een mooie plek om de aurora’s te zien. Vlak bij huis, in Svolvaer, of als het daar te bewolkt is een paar fjorden verderop, richting het noorden. Rond 21.30 uur begint het hemelspektakel: de hemel is helder, boven je hoofd kun je de eerste flarden Aurora borealis zien. Rond middernacht komt er een tweede noorderlichtgolf. Je groepsgenoten zoeken een voor een hun bed op, en je aarzelt… Goede kans dat er straks nog een toegift te zien zal zijn – later in de nacht kan het noorderlicht soms extra intens zijn. Tja, je zit de volgende ochtend dan natuurlijk wel wat slaperiger aan het ontbijt… Maar aan de andere kant: wie denkt er nou aan slapen, als je buiten je bed datgene kunt zien waar je al jaren van hebt gedroomd?

Lofoten1

Dit artikel is geschreven door Gemma Venhuizen.

Ontdek deze reis:

Sneeuwwandelen op de Noorse archipel van de Lofoten met als kers op de taart het noorderlicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *