Pilion: Wandelen door groen Griekenland

De een herkent het als een mini-versie van de Italiaanse laars. De ander noemt het net een gekromde vinger. Op de kaart van Griekenland herken je meteen de karakteristieke vorm van het schiereiland waar het Pilion-gebergte tot 1600 meter oprijst uit de diepblauwe Aegeïsche zee. Pilion ligt in de regio Magnisia, halverwege Athene en Thessaloníki.
In april 2014 trok Ben van Hecke, Griekenland-specialist bij SNP, door Pilion om een van de mooiste wandelklassiekers van SNP te vernieuwen. Hij ervoer Pilion opnieuw als een unieke oase van verkoeling. Ben van Hecke: ‘In april was het alsof ik wandelde door een kathedraal van weelderig groen, opgebouwd in tientallen verschillende schakeringen. Het was zó intens dat het soms leek alsof zelfs de lucht groen kleurde. Absurd! Zo’n ervaring krijg je bijna nergens anders in Griekenland.’

De individuele Pilion-wandelreis is na Kreta de tweede echte trektocht van SNP in Griekenland. Je wandelt een hele route zonder transfers; met bagagevervoer. Ben: ‘Ik heb de oude SNP-route compacter gemaakt en enkele nieuwe routes toegevoegd. Het is een unieke voetreis over eenzame panoramische kustpaden en oude kalderimia – geplaveide muildierpaden. Je trekt langs gouden zandstranden, verborgen baaitjes en door verlaten bergvalleien. En ontmoet lokale bewoners in appel- en olijfboomgaarden en dromerige dorpjes.’

pilion-griekenland-olijfboomgaard

Volgens de mythologie was het bergachtige Pilion het zomerse vakantieverblijf van de goden van de Olympus. En ook de wijze Centauren, wezens in een gedaante van half mens en half paard, wisten dit wandelparadijs te waarderen. In een grot op Pilion bracht men oppergod Zeus offers; vooral in tijden van langdurige droogte. Dat lukte goed, gezien de overvloedige aanwezigheid van bronwater op het schiereiland.

Ben verbaast zich over hoe ongeschonden Pilion de tand des tijds doorstaat. ‘Griekenland verandert sterk. Het verlies aan authenticiteit zie ik niet terug in Pilion. Dat komt door de status van beschermd cultureel erfgoed. Na de goden zoeken nu de gewone Grieken hier verkoeling tijdens de warme zomermaanden. Zij koesteren de schoonheid van het landschap en zijn trots op de vele cultuurhistorische rijkdommen.’

pilion-griekenland-strand

Dorpsovernachtingen

‘Die rijkdom zie je terug in de prachtige architectuur van de dorpjes in Pilion’, vertelt Ben. ‘Van sommige daarvan ligt de bebouwing wijd verspreid over steile berghellingen. Anderen, bijvoorbeeld Kissos, liggen verborgen in bosrijke valleien. Kleine badplaatsen, zoals Agios Ioannis, maken het romantische beeld afwisselend en compleet.’
De dorpen staan bekend om hun dorpspleinen. Op het terras van de lokale taverna rust je – omringd door oude herenhuizen en bijzondere kerkjes – heerlijk uit onder enorme platanen. De retzina, Griekse harswijn, vloeit en spetzofai, de lokale specialiteit, stilt smaakvol je trek.
Veel herenhuizen, zoals die in het dorpje Vyzitsa, zijn architectonische musea. Men noemt ze: Archontiko. Ze zijn torenwijs gebouwd met lokaal natuursteen.
Al slenterend over groene pleinen, door geplaveide straatjes en over antieke boogbruggetjes, ervaar je het leven in de sfeervolste dorpen van Griekenland.

pilion-griekenland-dorp

‘In een aantal van deze dorpen overnacht je’, vervolgt Ben. ‘Zoals in Miliès, vanwaar in de zomermaanden het historische Pilion treintje Jason vertrekt. Hier verblijf je in een klein hotel, gebouwd in Archontiko-stijl. Vanuit het zwembad in de tuin heb je eindeloos uitzicht richting de blauwe zee in de verte.
En je verblijft hoog in de heuvels, op ruim 1100 meter hoogte, waar je uitkijkt over een weidse vallei, het dorp Drakia en de Pagasitische golf. Op deze hoogte is het ook hoogzomer aangenaam. In voor- en najaar kan het daar ’s avonds flink afkoelen. Dan zorgt een sauna, verwarmd binnenzwembad of knisperend haardvuur voor warmte.’

De trektocht is voor actieve wandelaars niet zwaar. Door het milde klimaat kun je de tocht van medio april tot eind oktober maken. In het voorjaar is het gebied een bont bloemenparadijs. En verzamelen bijen de nectar voor vele soorten honing. In juli en augustus geurt de maquis langs je pad en brengen mediterrane kruiden lokale gerechten op smaak. Dan kunnen hoge temperaturen het wandelen bemoeilijken. Inkortmogelijkheden, veel schaduw en de nabije zee maken hier wandelen in de Griekse zomer toch mogelijk.

pilion-griekenland-bloemenparadijs

Verken je dit gebied liever in een kleine groep gelijkgestemden? Onder leiding van een ervaren Nederlandse reisleider? Dan heb je geluk. SNP verzorgt in Pilion ook een groepsreis. Daarbij wandel je ook twee dagen op het groene Sporaden-eiland Skopelos. De rust is er voelbaar en talloze witte kloosters, kerken en schitterende herenhuizen sieren de gelijknamige hoofdstad.

‘Nu ik na jaren even terug was in Pillion’, besluit Ben, ‘besefte ik weer dat een week voor zo’n rijk gebied nauwelijks genoeg is. Hoeveel ik ook heb gezien, er is altijd meer te ontdekken. Het is echt waar: van Griekenland krijg je nooit genoeg!’

Dit artikel is geschreven door John van der Rest.

Ontdek deze reis:

Een bijzondere trektocht maken op het groene en bergachtige schiereiland Pilion. Door Pilion wandelen, de heerlijke lokale gerechten en kleine gastvrije familiehotels zorgen voor een heerlijk verblijf. Vanaf €460.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *