Rondreis Ladakh: ‘the land of high passes’

Diep verscholen in de Indiase Himalaya ligt een van de meest hoogst geleden en droogste gebieden op aarde: Ladakh

De mooiste manier om het landschap van Ladakh te ervaren, is het te voet te doorkruisen. In principe zijn de wandelingen voor iedereen met een goede conditie te doen. Belangrijker is of je mentaal bereid bent de uitdaging aan te gaan. Tijdens de trekking draagt een karavaan van ezels en paarden de bagage en bij aankomst op de kampeerbestemming is het kamp vaak al grotendeels gebouwd.

rondreis-ladakh-kamp

Stap voor stap zwerf je steeds verder het maanlandschap van Zanskar in. De omgeving wordt steeds ruiger. Imposante rotswanden rijzen omhoog. Kilometers ver tuur je door valleien; en bespeurt slecht sporadisch de aanwezigheid van een mens of dier. Dan, bijna onopgemerkt, dringt de leegte zich op. De stilte is intens. De desolate schoonheid komt binnen als een schok. Veel reizigers raken verward door deze indrukken. Ladakh verovert ongevraagd je hart. Wie hier is geweest, wil terug.

De Nederlandssprekende SNP-gids vertelt mooie verhalen over het landschap en de boeiende historie. Een Nepalese kok bereidt driemaal daags gevarieerde maaltijden. Dat betekent, zeker na een dag wandelen, dankbaar smullen. In de ochtend word je gewekt met thee en een schaal warm water om jezelf te wassen. In deze primitieve omstandigheden voelt iedereen zich de koning te rijk.

rondreis-ladakh-ochtend

Tijdens deze wandelreis ontdek je het Ladakh van de boeren en de nomaden. Een authentieke streek. De bevolking vestigt zich voornamelijk op smalle stroken groen die ontstaan zijn door het smeltwater van de gletsjers. Ingenieuze, kilometer lange irrigatiekanaaltjes maken het mogelijk tamme grassen, groenten en kruiden te verbouwen. Velden vol bloeiend mosterdzaad kleuren soms een dalbodem helemaal geel.

rondreis-ladakh-oogst

De vrolijke Ladakhi’s zijn zeer trouw aan de voorouderlijke gewoonten. Hun leven kenmerk zich door intense spiritualiteit. Je staat stil bij mani-muren (gebedsmuren) en leert stoepa’s in het landschap herkennen. De geest van de Boeddha is alom aanwezig. In mijn film begeleiden monniken mystieke dansen met drums, cimbalen en lange hoorns op het Hemis-festival, het bekendste festival van Ladakh.

Als hoogst bewoonde gebied van de wereld fascineert Ladakh velen. Zwervend over deze voormalige oceaanbodem raak je betoverd. Door de bergen met wonderlijke kleurschakeringen. Door het meditatieve wandelritme en gedachten die tot rust komen. Door de lichamelijke inspanning en het gevoel van overwinning bij het oversteken van een pas. Geef je over aan het oerslagveld van titanische krachten dat miljoenen jaren geleden geboorte gaf aan de machtige Himalaya.

rondreis-ladakh-kleurrijke-vlaggetjes

Dit artikel is geschreven door Emmely van Mierlo.

Ontdek deze reis hier:

Ladakh, ook wel klein Tibet genoemd. Met grootse kloosters, omgeven door imposante bergen, gebedsvlaggen wapperend in de wind en overal fraaie mani-muren met mantra-reliëfs. Vanaf €1790,-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *