Rondreis Sardinië: Ontdek het mini-continent

Een jaar of twintig geleden bezocht ik als SNP reisleider in één jaar tijd de drie grote mediterrane eilanden Corsica, Sicilië en Sardinië. En met de jeugdige onbesuisdheid van toen, velde ik een hard (en veel te ongenuanceerd) oordeel: Sardinië moest het in schoonheid afleggen op haar twee mooiere en excentriekere zusjes. In de jaren die volgden ben ik dan ook geregeld teruggekeerd naar Corsica en Sicilië, maar liet ik Sardinië ‘links’ liggen. ‘Been there, done that…’, een beetje in die trant.
Dit najaar keerde ik er min of meer toevallig terug om de wandelingen van een nieuwe rondreis voor te bereiden en viel ik van de ene in de andere positieve verbazing. Sardinië blijkt zich in de laatste decennia te hebben ontwikkeld tot een van de aangenaamste natuurbestemmingen van Europa. Alle ingrediënten waar Italië zo om geprezen wordt, komen hier samen: een heerlijk klimaat, de beste keuken, fantastische wijnen, een ongekend cultureel erfgoed en een rijkdom aan lokale tradities, mythes en verhalen. En dat alles in een nog relatief ongerept landschap waar het massatoerisme lijkt te ontbreken.

 Maar wat mij het meeste is bijgebleven, is de rust en het ontspannen tempo waarin het Sardijnse dagelijkse leven zich afspeelt; een aangename tegenhanger van het opgefokte temperament van de Sicilianen of de Franse arrogantie van de Corsicanen. Het lelijke eendje bleek veranderd in een prachtige zwaan.

 

rondreis-sardinie-waterval

20 jaar Europese subsidies

Op Sardinië is de afgelopen jaren behoorlijk wat Europees gemeenschapsgeld besteed aan het verbeteren van de infrastructuur, te zien aan de vele blauwe borden met de bekende ring van gele sterren langs de kant van de weg. Zo zorgen slimme rondwegen om de oude dorpskernen voor een goede doorstroming van het lokale verkeer, wat het autorijden op dit nog rustige eiland tot een aangename bezigheid maakt. Ook is flink geïnvesteerd in een netwerk van zogenaamde ‘agriturismo’s’; vaak schitterend gelegen, landelijke accommodaties met een hoog niveau van voorzieningen, gerund door gastvrije boerenfamilies die trots zijn op hun streek en lokale tradities.

rondreis-sardinie
Opmerkelijk is ook de goed ontwikkelde structuur rondom de culturele bezienswaardigheden met vaak tweetalige informatiepanelen, bezoekerscentra, parkeerplaatsen en opvallend weinig zwerfvuil. Kortom, goed besteed geld dat een verblijf op dit eiland aangenaam maakt voor de reiziger.
De twee nieuwe ‘self-drives’, een 8-daagse en een 15-daagse variant, doen beide de drie mooiste streken van Sardinië aan: de Costa Verde, de Barbagia en de Gallura.

La Costa Verde

rondreis-sardinie-costa-verde

De zuidwestkust van Sardinië is een lange afwisseling van rotsige baaien en zandstranden, vaak nog ongerept en ontzien door het massatoerisme. Ter hoogte van Arbus verheft zich het binnenland hier tot een grillig massief met lange uitlopers in zee: de ‘Costa Verde’. Het is hier heerlijk wandelen, bijvoorbeeld bij de Punische tempel van Antas te midden van eeuwenoude steeneiken, of over het rotsige kustpad bij Nébida met uitzicht op zee. Eeuwenlang werd in deze streek ijzer- en koperertsen gewonnen uit het rijke gesteente, zo getuigen nog de verroeste kiepwagens op het ‘Spiaggia dei Piscinas’ tegen een achtergrond van ‘wandelende zandduinen’. In deze streek hebben we drie totaal verschillende wandelingen uitgezet in een straal van nog geen dertig kilometer, rondom de comfortabele agriturismo waar je verblijft.

rondreis-sardinie-tempel

De woeste Supramonte

Ook al reiken de toppen van Nationaal Park Gennargentu niet hoger dan 1830 meter, de steile kalkkliffen ten zuiden van Dorgali worden wel ‘de Sardijnse Dolomieten’ genoemd. Dit berggebied in de centrale binnenlanden van Sardinië, luisterend naar de naam ‘Supramonte’, is al eeuwenlang het domein van schaapherders die hier met hun kuddes rondzwerven. Ruig en onherbergzaam, een kalklandschap met grillige kloven en onwerkelijke hoogvlaktes; waar water schaars is en de hitte overdag kan zinderen. Wat een contrast met de schitterende, schaduwrijke accommodatie waar je verblijft. Hotel Su Gologone is een groen lustoord gelegen nabij de gelijknamige bron waar het water met 350 liter per seconde uit de rotsen ontspringt. Dit is ‘Sardinië-de-luxe’ ten voeten uit.

De granieten sculpturen van de Gallura

rondreis-sardinie-rotsformatie

Het noordoosten van Sardinië wordt ook wel de ‘Gallura’ genoemd. Deze streek heeft weer een totaal ander uiterlijk meegekregen door het fraaie granietgesteente dat hier aan de oppervlakte komt. De typische verwering van het graniet leidt tot bizarre rotsformaties waar je je fantasie de vrije loop kunt laten en allerlei figuren gaat herkennen in de rotsen. Op wandelingen langs de Capo Testa in het uiterste noorden en langs de rode rotsen van de Monte Pino beleef je de Gallura op haar fraaist. Een bezoek aan de Magdalena eilanden, met natuurlijk een zwerftocht over het autovrije Isola Caprera, behoort hier tot de hoogtepunten.

rondreis-sardinie-capo-testa

Goed bereikbaar

Tegenwoordig is Sardinië vanuit Nederland zeer goed bereikbaar. Er zijn vanuit Eindhoven, Amsterdam en Weeze (net over de Duitse grens bij Nijmegen) rechtstreekse lowcost verbindingen met de twee noordelijke vliegvelden, Alghero en Olbia, waar je je huurauto oppikt. De twee rondreizen zijn zo samengesteld dat je vanuit beide plaatsen kunt beginnen. Voor mensen met weinig tijd is er een 8-daagse variant die achtereenvolgens de Costa Verde, de Supramonte en de Gallura verbindt en zo de echte highlights van Sardinië biedt. Heb je meer tijd en zoek je verdieping, dan is er een 15-daagse variant waar je bovendien de lagune bij Cabras aan de westkust bezoekt en een paar dagen in het bergdorpje Aritzo in de binnenlanden verblijft.
De beste reisperiode voor Sardinië is natuurlijk het voor- en najaar, vanwege de heerlijke temperaturen en de rust. Probeer als het even kan de maand augustus te vermijden. De temperaturen kunnen dan oplopen tot boven de 40 graden en bovendien worden dan de kusten overspoeld met Italianen.

Dit artikel is geschreven door Gert Nieuwboer.

Ontdek deze reis hier:

Ontdek de essentie en veelzijdigheid van een minicontinent. Maak prachtige uitgezette wandelingen door de unieke plaatsen van het ‘mini-continent’ Sardinië. Vanaf €659,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *