Snurkschuur

Iedereen die op vakantie gaat, heeft een checklist. Je kent ze wel: paspoort: vink, bankpas: vink, kinderen: vink. Bij mij staan daar standaard oordopjes bij. Leg ik uit.

Het blijft toch een bijzonder verschijnsel: mensen die zich in hun vrije tijd hijgend met een rugzak de berg ophijsen. ’s Avonds eten ze ondefinieerbare soep en kruipen ongewassen, met de zoutkorsten nog op het gezicht, in een slaapzak op een slaapzaal. Maar iedereen die het eens gedaan heeft, weet: dit is een droomvakantie. Totdat je een keer ruw uit je fluwelen wandeldroom wordt gewekt door een snurker. Eerst denk je nog aan een dier in doodstrijd, een stevig onweer of de felle wind, maar al snel herken je het menselijk equivalent van de scheepshoorn. Welkom in de snurkschuur. De nachtrust kan in de ijskast. Je kunt schaapjes tellen wat je wilt, niks helpt.

En het ergste is: je kunt het vooraf niet zien aan de buitenkant. Het blijft Russische roulette: lig je er naast of niet? Kunnen ze daar geen app voor verzinnen? Of maak een aparte ruimte waar deze geluidsterroristen, kunnen ze samen heerlijk de 5e van Beethoven bij elkaar reutelen. Maar onze lieve snurkertjes weten niet van zichzelf dat ze het hele bergmassief op zijn grondvesten laat trillen. Bij het ontbijt kijken ze je altijd met onschuldige uitgeslapen ree-ogen aan. Terwijl jij met roodomrande prik ogen de slaap uit je hoofd probeert te jagen. De beste oplossing zou zijn: maak een tegengeluid, ga zelf snurken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Daarom, altijd oordopjes mee. Trouwens ook goed te gebruiken bij praatgrage medereizigers en als alternatieve kurk op een wijnfles.

Matthijs de Winter

TC111000

www.oppad.nl

Twitter.com/oppad

Facebook.com/oppadmagazine

Column door hoofdredacteur Matthijs de Winter, hoofdredacteur van het outdoormagazine Op Pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *