Verantwoord tussendoortje: stedentrip Berlijn

Het is ongeveer een halve eeuw geleden dat John F. Kennedy de legendarische woorden ‘Ich bin ein Berliner’ sprak om de inwoners van West-Berlijn een hart onder de riem te steken. Twee jaar eerder was begonnen met de bouw van een 45 kilometer lange muur tussen Oost- en West-Berlijn. Westerse toeristen mochten één dag op en neer naar Oost. Ossies die naar West wilden, werden neergeschoten. De drama’s die zich tussen 1961 en 1989 in Berlijn voltrokken, vormden een dieptepunt in de Koude Oorlog, maar ook een bron van inspiratie voor filmmakers en muzikanten.

Inmiddels is Berlijn al bijna net zo lang zonder Muur als met, maar de DDR-jaren zijn nog niet vergeten. Bezoekers kunnen de beklemming aan den lijve ondervinden in ondergrondse atoomschuilkelders of de voormalige Stasi-gevangenis. De muur zelf is verdwenen, maar een strook van nieuwe architectuur geeft aan waar de grens gelopen heeft. Niet alleen is de Mauerstreifen bebouwd, ook gesplitste museumcollecties vormen weer één geheel en de statige Unter den Linden-laan loopt weer net als vroeger onder de Brandenburger Tor door. Kroon op het werk van de Duitse hereniging is de glazen koepel op het Reichstag-gebouw. Pal ernaast doet het Holocaustmonument bezoekers verstommen. Dit golvend labyrint van betonnen blokken vormt net als het Joodse Museum een van de werkelijk nieuwe bezienswaardigheden van de stad.

Berlijns witbier of zeewiershake

Ondanks het alomtegenwoordige verleden valt er in het heden volop te genieten. Berlijn is groter dan Parijs, heeft 3,5 miljoen inwoners, en bestaat voor 20 procent uit natuur, dat wil zeggen uit bossen, parken, volkstuintjes, meren en kanalen. En deze lommerzones zijn met elkaar verbonden door fietspaden en rustige lanen. Ook in het centrum. De grootste attractie van Berlijn is om te voet of op de fiets de verschillende buurten te verkennen. SNP heeft wandel- en fietsroutes uitgestippeld door de meest karakteristieke wijken en groengebieden in de stad.

berlijn-potsdam

In Kreuzberg, ook wel klein Anatolië genoemd, leeft een grote Turkse gemeenschap en kun je voor een habbekrats fantastisch lekker eten. De wijk Charlottenburg is met de Kurfürstendamm en het Kaufhaus Des Westen het shopgebied van Berlijn, maar tevens de oprijlaan naar slot Charlottenburg met een prachtige kasteeltuin. Het Museuminsel ligt midden in de rivier de Spree en grenst aan de uitgestrekte Tiergarten, een voormalig jachtgebied, waar je heerlijk kunt ontspannen. En Prenzlauer Berg ten slotte, waar het vaste hotel van SNP gelegen is, is het hippe epicentrum van Berlijn met vintage mode- en designwinkels en talloze restaurants.

In deze voormalige Oost-Berlijnse buurt zijn creatievelingen uit heel Europa neergestreken, want net als in de jaren 20 van de vorige eeuw werkt de stad als een magneet op ‘anderslevenden’. Berlijn heeft al elf jaar een roze burgemeester en is befaamd om haar gay community. Elke maand worden er feesten en festivals georganiseerd op het gebied van kunst, film, dans, muziek, eten enzovoort. Op idyllisch gelegen terrassen kun je een Berlijns witbier of een zeewiershake drinken zonder vrees voor de rekening, want Berlijn is ongelooflijk betaalbaar. En verrassend dichtbij. Vanaf Utrecht ben je met de trein in zes uur in het centrum van deze geweldige stad.

Ontdek onze stedentrips Berlijn:

SNP heeft een twee soorten stedentrips in Berlijn. Bij de ene ga je wandelen en de andere is inclusief een fietstocht dwars door de stad. Een 4-daagse stedentrip Berlijn is er al vanaf € 205.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *