Vogelreis Panama, het ultieme vogelparadijs

‘Moet je kijken, een duikende visarend!’
We zijn nog maar nauwelijks geland en Panama is gelijk een onontkoombaar vogelland. Op dit smalle strookje land komen de trekroutes van Noord- en Zuid-Amerika samen. Soorten die in andere landen honderden kilometers van elkaar gescheiden zijn, vliegen hier soms gewoon door elkaar heen. Gevolg: meer dan 900 vogelsoorten op een piepklein gebied.
Hoofdstad Panama City illustreert de vogelrijkdom. De metropool grenst pal aan Panama Bay, een getijdengebied met een vogelrijkdom als onze eigen Waddenzee. De tienkoppige SNP-reisgroep krijgt al vlak na aankomst de volle laag. Lepelaars, ibissen, pelikanen, sterns en steltlopers met tienduizenden tegelijk. Groepslid Joke bladert door The Birds of Panama: ‘Marmergrutto, dikbekplevier, drieteenstrandloper, kleinste strandloper. Of een van de veertig andere soorten. Ik dacht dat steltlopers in Nederland moeilijk waren.’
Joke weet echter nog niet wat haar te wachten staat. Moeilijk is relatief.

Een technologisch wereldwonder, het Panamakanaal

Het tientallen metershoge containerschip MSC Lisa zweeft op ooghoogte aan ons voorbij. Voordat we de ongerepte natuur intrekken, bezoeken we het Panamakanaal. We staan op de publiekstribunes bij de sluizen van Miraflores om het technologische wereldwonder te aanschouwen. Het 81 kilometer lange Panamakanaal overbrugt met enorme sluizen 26 meter hoogteverschil en verbindt zo de Caribische Zee met de Grote Oceaan. Het kanaal bespaart zeeschepen duizenden kilometers omvaren via de punt van Zuid-Amerika. En dat mag een paar centen kosten. Er zijn vrachtschepen die zo’n 200.000 dollar tolgeld moeten neertellen.
Ondanks de enorme sluizen van bijna 35 meter breed wordt het toch spannend met de MSC Lisa. Aan beide kanten van het schip past er nauwelijks een vloeitje tussen. Tergend langzaam wordt de boot van bijna driehonderd meter lengte door de sluizen geloodst. De hordes toeristen op de volgepakte tribunes houden de adem in.

vogelreis-panama-panamakanaal
‘Pssst, jongens!’
Reisleider Pepe vindt wat er aan de andere kant van de tribunes langs komt zeilen echter minstens zo spannend. ‘Moet je kijken, vijf fregatvogels!’
Pepe blijkt overigens een lot uit de loterij. Geboren in Costa Rica, verliefd geworden op een Belgische schone, en daardoor het Nederlands met een Vlaamse tongval machtig. Gevoel voor humor, gek van vogels, en alwetend over alles wat groeit en bloeit. En dat blijkt precies aan te sluiten bij de brede natuurinteresse van onze reisgroep.

‘Hij zit in die boom…’

De reis gaat westwaarts. Waar de aangenaam koele bergen aan de Pacifische zijde van Panama ons welkom heten met een lawine aan vogels. Bij koffieplantage Finca Lerida waar we in koloniale grandeur overnachten, fladderen overal vogels in regenboogkleuren voorbij. Spechten met vuurkuiven, purpermaskertangares met gouden koppen of motmots met staarten als tikkende Friese klokken.
Het is een vogelfeest.
En tegelijk gekmakend.
‘Daar zit een blauwe suikervogel!’
‘Waar dan?’
‘In die boom…’
‘Welke boom? Er staan hier honderd bomen!’
‘Die met die donkergroene takken…’
‘Aaargh!’
En weg is de blauwe suikervogel.

vogelreis-panama-suikervogel
Vogelen in Panama is puzzelen tussen huizenhoge groene muren van bomen, struiken, klimplanten en lianen. Barstensvol vogels, maar ze zijn niet gemakkelijk te vinden. En als je eindelijk na een stortvloed van onmogelijke aanwijzingen de plek hebt gelokaliseerd, is de vogel meestal gevlogen. Vooral Pepe heeft er een handje van. De groep wordt er melig van. Jeroen stelt voor lijfstraffen in te voeren als er nog iemand ‘In die boom’ als aanwijzing durft te geven. ‘Ja, doen we’, klinkt het instemmend, ‘en zweepslagen erbij voor de aanwijzing ‘Op die tak’’.

De heilige vogel der Azteken

De nevelwouden op de hellingen van de 3500 meter hoge vulkaan Baru zijn het thuis van de illustere quetzal. De heilige vogel van de Azteken. Zo spectaculair fonkelend groen en rood gekleurd dat alleen al een flits van de vogel voldoende is om eeuwig op het netvlies achter te blijven.
We zijn al twee dagen vergeefs op zoek. Pepe houdt de moed erin. ‘De quetzal duikt altijd onverwacht op.’ Maar we zien alleen de geeldijstruikgors, waarvan het verwijfde mannetje een soort gele leggings-a-la-jaren-tachtig-Olivia-Newton-John draagt. Moet kunnen in Panama. Hoewel het geen cadeau is dat we nu de rest van de dag met Let’s get physical in ons hoofd blijven zitten. Maar wat erger is: de tijd tikt weg.
‘Pepe, denk je dat…’
‘Quetzal!!!’
Voor ons schiet een groene schicht het bospad over. De elektriciteit vonkt door de groep. Elke centimeter van het bospad wordt gescand.

vogelreis-panama-quetzal
‘Ziet iemand ‘m?’
‘Daar zit-ie! In die boom!’
‘Pardon?’
‘Oh sorry!’
‘Hij zit echt vlakbij, euh… als je tussen deze twee kromme boomstammen doorkijkt…’
De tovervogel zit zowaar vlak voor ons. De groene veren lijken op te gloeien in het donkere bos. Hij bestaat dus echt. Bij de Azteken stond de doodstraf op het doden van een quetzal. Logisch.

Vogelhotspot van de wereld

De vogellijst groeit richting de tweehonderd verschillende vogelsoorten en we komen op prachtige plekken. Het heerlijke laid back Caribische eiland Bocas del Torre, het Cano Canal, een overwoekerd bananentransportkanaal dat wemelt van de vogels, mangroves met springende dolfijnen, bossen vol luiaards en apen, of Bird Island waar de zeldzame roodsnavelkeerkringvogel vlak over onze hoofden scheert.
Het is de opmaat voor de grande finale van onze reis: nationaal park Soberiana. Een uniek laaglandregenwoud aan het Panamakanaal. De meest vogelrijke plek ter wereld. Nergens ter wereld zijn er in 24 uur tijd zo veel vogelsoorten gezien.
‘De tuin van dit hotel is gewoon belachelijk.’
‘Je komt helemaal niet tot rust met al die vogels.’
Het Gamboa Rainforest Resort is groot, massaal en zit vol met luidruchtige Amerikanen. Maar we ondergaan het met liefde. Want de ligging van dit hotel is fenomenaal. Aan het Panamakanaal midden in de ongerepte jungle. Indianen wonen in een dorpje aan de overkant. Het fameuze Smithsonian onderzoeksinstituut heeft hier een kantoor vanwege de buitenissig grote biodiversiteit. Vanaf de hangmat op je eigen privébalkon zie je de rivier stromen, toekans door de bomen hoppen en capibara’s in de tuin lopen. Wereldberoemde vogelhotspots als Pipeline Road liggen op een steenworp afstand. Alleen al de tuin van het hotel is een lustoord waar exotische vogels als purperkoeten, tijgerroerdompen of zwartbuikcotingas na een paar dagen al beginnen te wennen. De teller schiet omhoog naar meer dan 300 vogelsoorten.
‘Volgens mij is het een tak.’
‘Ik denk het ook.’
‘Wacht, ik pak de kijker wel even.’

vogelreis-panama-greatpotoo
‘Nee..! Yes..! Het is er wel een! Jeetje, we hebben ‘m. Pepe, hier! Jongens, te gek, het is echt een great potoo!’
Sinds het begin van onze reis hebben we hiernaar gezocht. Een vogel die zelfs allesvinder Pepe maar twee keer eerder in zijn leven heeft gezien. Zo goed gecamoufleerd en perfect een tak nabootsend dat je er op een meter afstand langs kan lopen zonder deze reuzennachtzwaluw te zien. Een uilachtige vogel met een monsterlijke brede bek en grote zwarte ogen. Die spookachtige rakker zit nu recht voor ons. Wat een geweldige vondst op onze laatste dag. De high fives vliegen door de lucht.
Pepe komt blij op ons afgelopen. ‘Klasse jongens, waar zien jullie hem?’
De groep weet dat hier slechts een antwoord past.
‘Daar…
… in die boom!’

Dit artikel is geschreven door Chris-Jan van der Heijden.

Ontdek deze reis hier:

Panama, het ultieme vogelparadijs. Een heerlijke reis voor de relaxte vogelliefhebber met oog voor het natuurschoon van Panama.Vanaf €2245,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *