Wandelvakantie Kroatië: Natuur én cultuur

Met de geur van bonenkruid in de neus kijken we vanuit een woest kalklandschap uit over een turquoise gekleurde zee. Onder ons prijkt een oude Venetiaanse stad. We bevinden ons op de flanken van de Tulove Grede, een markante berg in het Velebitgebergte ten oosten van het nationale park Paklenica. Wie snel een idee van de veelzijdigheid van Kroatië wil krijgen, kan het best een berg aan de kust beklimmen. Cultuur én natuur liggen hier letterlijk aan je voeten.

wandelvakantie-kroatie-wandelen

Ongeschonden natuur

De republiek, die zich in 1991 losmaakte van de Joegoslavische Federatie, heeft heel veel meer dan alleen een fraaie kust. Neem de acht nationale parken en tien natuurparken. Vooral buiten het hoogseizoen, als de temperaturen lager zijn, heerst er een ideaal klimaat voor een bezoek. Het bekendst zijn de nationale parken van Plitvice en Krka, die beide om een glashelder riviersysteem ‘gebouwd’ zijn in schakeringen van groen en blauw. In een samenspel van klimaat, waterloop en gesteentesoort zijn hier natuurlijke – en omhoog groeiende(!) – dammen in de rivierloop opgeworpen, waardoor een stelsel van watervallen en in elkaar overlopende meren en meertjes is ontstaan.

wandelvakantie-kroatie-watervalEen fenomeen dat ternauwernood door geologen verklaard kan worden, maar dat te bizar is om door een mensenbrein als werkend systeem ontworpen te worden. Ook de ongeschondenheid van de natuur is bijzonder. Dieren als wolven en beren zijn nooit uitgestorven geraakt en rivierwater is op veel plaatsen in de natuurparken gewoon drinkbaar. Uniek voor ons West-Europeanen, maar voor veel Kroaten bijna een vanzelfsprekendheid.

wandelvakantie-kroatie-dieren

Croatia Outdoor

Een land met een dergelijke natuur leent zich natuurlijk uitstekend voor allerlei outdoor-activiteiten. Na de Joegoslavische oorlog is er namelijk hard gewerkt aan de opbouw van een infrastructuur voor sporten als wandelen, mountainbiken, kajakken, raften en bergbeklimmen. Niet alleen zijn er voldoende verhuurmogelijkheden, ook de bewegwijzering is inmiddels op orde. Vandaar dat SNP in het komende seizoen een aantal mooie BED&2DO-arrangementen gaat aanbieden in het land.

wandelvakantie-kroatie-fietsen

Cultureel Kroatië

Maar ook de echte cultuurhapper komt in Kroatië ruimschoots aan zijn trekken. Door de eeuwen heen hebben zo ongeveer alle grote mogendheden in de Europese geschiedenis het land weten te bevolken of overheersen. En natuurlijk hebben ze hun sporen nagelaten. Beroemd zijn de monumenten van de romeinen en de Venetianen in de oude kuststeden. Een bijzonder mooi voorbeeld hiervan is Trogir, een stad die al in de oudheid door Griekse kolonisten is gesticht en waarvan het oude centrum in 1997 volledig op de werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst.

wandelvakantie-kroatie-trogirMaar ook de Habsburgers en de Ottomanen hebben het leven in Kroatië beïnvloed, bijvoorbeeld in de eetcultuur. En zoals in zoveel Balkanlanden beseffen de Kroaten het vaak zelf niet eens. Wie echter een ćevapčići bestelt, een gehaktachtig worstje met uienringen en ajvar tussen een pita-achtig broodje, kan niet om de treffende gelijkenis met de Turkse kebab heen. En zo is het land een smeltkroes van culturen, en daarmee een van de mooiste en meest verrassende landen in Europa!

 

Dit artikel is geschreven door Lex van den Bosch.

Ontdek deze reis hier:

Geniet van het goede leven aan de Makarska Riviera en wandel door de fotogenieke dorpjes op het eiland Brac. Of ga lekker op het strand liggen met de mooie azuurblauwe zee aan je voeten. Vanaf €650,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *