Wijnwandelen in de achtertuin van Zeus

De Griekse god Dionysos schonk de wereld wijn. Griekenland is een van de oudste wijngebieden ter wereld met wel driehonderd druivenrassen. Toch stond de Griekse godendrank lang in de schaduw van populaire wijnlanden als Frankrijk en Italië. Griekenland beleeft recentelijk echter een ware renaissance van kwaliteitswijnen die internationaal lof oogsten. Ook Els Groot, huisvinoloog van SNP, bejubelt de kwaliteit van de Griekse wijnen. Zij voert je graag mee door de heuvels van de verstilde provincie Macedonië, langs archeologische opgravingen, wijnranken en befaamde wijnhuizen, ingebed tussen de zee en de 2917 meter hoge mythische berg Olympus van waaruit Dionysos’ vader Zeus regeerde over hemel en aarde.

Beland in het echte Griekenland

Griekenlandkenner en auteur Frederiek Lommen ondervond aan den lijve de oorspronkelijkheid van het Macedonische wijngebied waar SNP wandelt. Ze zwierf door alle uithoeken van Griekenland op zoek naar de beste wijnen. Haar rijk gedocumenteerde boek Druiven en Droesem; een reis langs Griekse wijngaarden voert de lezer mee op een ontdekkingsreis langs talloze wijnhuizen, tegen de achtergrond van het fysieke, politieke en culturele landschap. En passant schetst ze een beeld van een ander Griekenland, voorbij de toeristenfaçade van zon, zee en strand. Frederiek is net terug uit Griekenland. Het mediterrane leven maakt weer plaats voor de hectiek van haar leidinggevende communicatiefunctie aan de universiteit van Leiden. Een ietwat verfomfaaide reisgids van Griekenland op haar huiskamertafel verraadt een bewogen reisgeschiedenis.

Griekenland5

Vijfentwintig jaar geleden zette ze voor het eerst voet op Griekse bodem, niet als toerist, maar als geliefde van een Macedonische boerenzoon. De bergbevolking en Frederiek omarmden elkaar meteen, zonder voorbehoud. ‘Vanaf het eerste moment hield ik van het ruige landschap en de uitbundig levende bevolking. Ik leerde tractor rijden, hoedde geitenkuddes en reeg tabaksbladeren aan elkaar. Aan tafel at ik een geitenoog, een delicatesse die alleen bijzondere gasten krijgen aangereikt. Plotsklaps was ik beland in het echte Griekenland dat maar weinig toeristen kennen. Ik was er meteen thuis.’ Ook na het einde van haar relatie bleef ze terugkomen. Griekenland werd een doorlopend avontuur. Ze maakte lange bergtrektochten, bivakkeerde daar zelfs met een toevallig gezelschap van gevluchte Albanezen onder de sterrenhemel, belandde tussen demonstrerende Grieken in Athene en feestte met de lokale bevolking.

AntonHarfst-Vathi-Mani_20090323_0275_79_640x480w

Renaissance van Griekse wijn

Frederiek zag Griekenland politiek en cultureel veranderen. De opmars van de Griekse kwaliteitswijn fascineerde haar mateloos. ‘Decennialang waren Griekse wijnboeren enkel gericht op het produceren van grote hoeveelheden, ten koste van kwaliteit. Terwijl Griekenland fysiek alles in huis heeft om topwijnen te produceren. Een aantal jaren geleden keerde het tij. Wijnproducenten riepen de hulp in van Franse vinologen, bliezen oude Griekse rassen nieuw leven in, importeerden buitenlandse rassen en vervolmaakten productiemethoden. Hun inspanningen resulteerden in een ware renaissance van de Griekse kwaliteitswijn, goed voor internationale prijzen.’ De verscheidenheid aan Griekse wijnlandschappen en wijnen is enorm. Het lijkt of Frederiek praat over totaal verschillende landen, toch is het allemaal Griekenland. Zo verhaalt ze over robuuste rode wijnen uit de bergen van Macedonië, Thessalië en het afgelegen Thracië, mierzoete witte wijn op het groene eiland Samos, champagne van topniveau op zonne-eiland Rhodos, en de traditionele harswijn Retsina in het ruige centrale vasteland. ‘Hét Griekenland bestaat alleen in toeristenfolders, niet in werkelijkheid’, concludeert Frederiek.

Griekenland3

Melancholisch

Een verbluffende veelzijdigheid tekent eveneens het Macedonische wijnlandschap waar SNP wandelt. Frederiek: ‘Lopend langs de kust van de Egeïsche Zee heb je een grandioos zicht op de besneeuwde toppen van de Olympus, een overweldigende ervaring. De bergflanken zijn alpien begroeid met naald- en loofbomen, een enorm contrast met de witte zandstranden van de nabijgelegen Olympische Rivièra. De heuvels daartussenin kleuren juist lieflijk groen van de wijnranken.’ Toeristen tref je hier nauwelijks. ‘Wandelpaden kennen ze hier niet, je loopt over geitenpaden of lokale weggetjes. Als toerist ben je een pionier.’ Het gebied herbergt wel befaamde wijnhuizen, met als topper Kir-Yianni, oftewel Meneer Jan, een verwijzing naar de ietwat excentrieke eigenaar.

Niet alleen de uitmuntende kwaliteit van de rode wijn, maar ook de eigenzinnigheid van Meneer Jan valt in de smaak bij Frederiek. ‘Kir-Yianni is de zoon van de befaamde wijnproducent Boutaris. De anarchistisch ogende man met een oorbel − inmiddels burgemeester van Thessaloniki − wilde niet langer de bulkwijnen van zijn vader produceren, hij ontwikkelde succesvol zijn eigen kwaliteitswijn. Overigens, de ontvangst in de wijnhuizen is bijzonder hartelijk. De eigenaren nemen alle tijd voor een rondleiding. Wijnproeven is hier niet alleen vinologisch, maar ook sociaal een belevenis.’ Wat Frederiek steeds weer frappeert is de dubbele identiteit van de Griek, jonglerend tussen Europa en de Balkan. ‘Het Macedonië waar SNP wandelt, ademt de robuuste sfeer van de Balkan, wat zijn weerslag vindt in onder meer de architectuur met stevige gebouwen, heel anders dan het frivole eilandengevoel met witte huisjes en blauwe koepels van de kerkjes. Macedoniërs ogen fors, ze eten stevige kost als everzwijn, hun muziek is melancholisch en hun dans is aards. En ze drinken robuuste rode wijn van hoge kwaliteit, heerlijk! Toch is er iets wat alle Grieken van noord tot zuid met elkaar verbindt: het vermogen om te leven met de dag. Daarom drink ik zo graag een goed glas wijn met een Griek.’

Griekenland1

Dit artikel is geschreven door Pieter Baken.

Ontdek deze reis:

Wijnwandelen vanuit twee mooi gelegen hotels. Langs verrassende wijnbestemmingen onder leiding van vinologe Els Groot. Vanaf € 1095. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *