Wijnwandelvakantie in de mooiste wijngebieden

Trekt de Bourgondische levensstijl je aan en hou je van lekker eten en goede wijn, maar loop je de calorieën er wel graag weer af? Ben je geïnteresseerd in een gebied met zijn mensen, (eet-)cultuur en wijnen? Ga dan wijnwandelen. Heerlijk eten, wijnproeven en wandelen in de mooiste wijngebieden van Europa.


Wandelen is leuk, maar het heeft een meerwaarde als je ook de mensen spreekt die er wonen. Mensen die leven van wat de grond opbrengt. In wijngebieden is dat wijn, een product met uitstraling. Tijdens een wijnwandelreis bezoek je kleine, zelfbottelende wijnboeren met een grote gedrevenheid die ze graag delen met de belangstellende passant. Een van de mooiste wandelreizen van SNP gaat door de Chianti, in het hart van het Italiaanse Toscane.

wijnwandelvakantie-chianti

Een dag in de Chianti

Na het ontbijt door Irene, met verrukkelijk zelfgebakken volkorenbrood en chocoladecake, start je bij het saffraanveldje met de wandeling. Corte di Valle produceert niet alleen wijnen, maar ook saffraan. Hun saffraankoekjes en -pasta’s kun je proeven en kopen. Je passeert olijfbomen en wijngaarden van Corte di Valle en neemt meteen een hindernis: de afrastering rond hun wijngaard, om hongerige zwijnen buiten te houden. Mist hangt in de valleien, de zon staat nog laag en cipressen werpen lange schaduwen: de herfst is al voelbaar. Via een strada bianca – onverhard en inderdaad wit – stijg je geleidelijk tot hoogte. Hier openbaart het Toscaanse landschap zich in al zijn glorie: een patchwork van golvende wijnheuvels, bossen, kastelen, cipressen, olijfbomen en de middeleeuwse kapel San Stefano.

wijnwandelvakantie-wijnveld Dalend via wijngaarden steek je het dal van de Greve over en passeer je vermaarde wijngoederen, zoals het statige Villa Calcinaia met zijn cipressen oprijlaan. Een beek over, een klim en je verdwijnt in een hellingbos van eiken en beuken. Via een steil kronkelpad bereik je de heuveltop met wilde vijgenbomen. Het uitzicht blijft adembenemend: de romaanse kapel San Cresci uit de 10e eeuw en daarachter Montefioralle, een van de mooiste dorpen van Toscane. Het ligt hoog op zijn heuvel en bestaat uit één rondlopend, smal straatje dat de ommuring, die nog geheel intact is, volgt. Na een paar uur wandelen heb je honger als een wolf. Taverna del Guerrino is een huis ‘in de muur’. Via een steile trap bereik je het panoramaterras dat uitkijkt over het Toscaanse land. Halverwege de trap kijk je zo in de ouderwetse keuken van kokkin Gabriella, die fantastische streekgerechten uit haar koperen pannen tovert. Installeer je op het terras en kies een goede Chianti Classico. Of eerst een frisse Vernaccia di San Gimignano? Gabriella is een meester in verse pasta’s, Bistecca Fiorentina en zomerse salades.

wijnwandelvakantie-accomodatie

Terug op de Agriturismo is er tijd om te relaxen. Bijvoorbeeld bij het zwembad dat wordt omzoomd door lavendel, palmbomen en cactussen en vanwaar je uitzicht hebt over glooiende heuvels en het Castello di Vicchiomaggio. Laat in de middag staat een rondleiding met wijnproeverij bij Villa Calcinaia op het programma. Vinzenzo toont je wijngaarden en tuinen, de oranjerie, de wijnmakerij en de vinsantaia. Voortreffelijke Chianti’s worden hier gemaakt, maar ook grappa, olijfolie en een onvergetelijke vinsanto. Bij de groepsreis dineer je in stijl in de gewelfde kelder van de villa, terwijl Vinzenzo wijnen schenkt en een 80-jarige butler je bedient.
Het is wel duidelijk. Na een wijnwandeldag slaap je als een roosje.

Dit artikel is geschreven door Els Groot, SNP huisvinoloog.

Ontdek deze reis hier:

Hou je van lekker eten en goede wijn? Maak dan een een van de vele heerlijke wijnwandelvakanties met SNP Natuurreizen. Ontdek de mooiste wijngebieden van Europa. Vanaf €315,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *