Trentino: het echte Italië hoog in de bergen

In Val di Fiemme, de bakermat van de meer dan duizendjarige onafhankelijkheidszin in Trentino, organiseert SNP vanaf komend winterseizoen een nieuwe langlaufreis vanuit twee hotels. Waar je ook bent in de belangrijkste vallei in het oostelijk deel van de provincie, bijna overal is er dat magistrale uitzicht op de Dolomieten. Het gebergte met zijn spectaculaire steile pieken, wordt door sommigen zelfs het mooiste ter wereld wordt genoemd.

Eenmaal per jaar vormt het het spectaculaire decor voor een langlaufrace, de marcialonga, een wedstrijd over zeventig kilometer, die begint in Moena en eindigt in Cavalese. Wanneer de ‘lange mars’ op de laatste zondag van januari wordt gehouden, zijn de twee dalen volledig in de ban van de internationale wedstrijd. En al geven de Italianen het niet graag toe, de laatste jaren wordt de marcialonga steevast gewonnen door een Scandinaviër. Een prettige bijkomstigheid van de jaarlijkse race is dat Val di Fiemme en Val di Fassa over een uitstekende langauf-infrastructuur beschikken, met goed gespoorde en bewegwijzerde loipes, uitstekende huurski’s, sneeuwkanonnen, en zelfs een heus langlaufstadion, dat tijdens het wereldkampioenschap Noordse Combinatie in 2013 weer dienst zal doen als aankomstplaats. En mochten de condities in het dal toch tegenvallen, dan kan er altijd op hoogte worden gelanglauft. Zoals in Lavazé, een langlaufcentrum op ruim 1800 meter dat zowel per bus als auto prima te bereiken is. Het is ook een uitstekende plek om eens en voor altijd af te rekenen met het duffe imago die deze fantastische wintersport in Nederland soms heeft. Vooral in de periode rond de marcialonga snellen de strak gesneden pakken in soepele stijl over de sneeuw. Het gebied is zeer geschikt voor mensen die al eens eerder hebben gelanglauft en die graag zelfstandig op pad gaan. Wie overigens les wil nemen kan hier ook terecht, net als in het stadion.

langlaufen-val-di-fiemme-trentino

Sneeuwwandelen in Val di Sole

Helemaal aan de andere kant van de provincie, in het westen, ligt Val di Sole. Aan het eind van het dal, op de grens met het Stelvio Nationaal Park, is hotel Ortles te vinden. Een gezellig familiehotel dat vernoemd is naar de nabijgelegen berg, en dat de eerste standplaats is voor de nieuwe SNP-sneeuwwandelreis in Trentino. Het wordt geleid door Giulio Pretti en Orianna Moreschini. Wanneer Giulio op een frisse morgen in februari een groepje sneeuwwandelaars uit zijn hotel heeft verzameld, staan drie Italianen, drie Nederlanders en een Belg verwachtingsvol te kijken hoe hij naar buiten komt met de lunchpakketten. Hij is van plan naar Malga Borche te gaan, een almhut op zo’n 1800 meter. Doordat de Italianen vrolijk met iedereen een gesprek aanknopen, krijgt het gezelschap al snel samenhang. Nog voor de lunch bereikt de groep de almhut, waar Giulio meteen een vuur aanmaakt in de houtoven. Met de diehards gaat hij nog wat hoger de berg op, om vervolgens op kamikazeachtige wijze, dat wil zeggen: afdalen in een wolk van sneeuw, terug te keren naar de hut. Een andere dag gaat Giulio naar Lago Monte, een op 2100 meter hoogte gelegen meertje, dat inmiddels is drooggevallen. Hij neemt zijn gasten mee om het prachtige uitzicht over ‘zijn’ Val di Pejo te laten zien, om zijn befaamde warme witte chocolademelk uit zijn veldfles te serveren, en om nog even samen door te lopen voor het schitterende panorama over de Brentagroep en het lage Ortler-Cevedalemassief. Met een beetje geluk vliegt er dan een auerhoen op of komt de steenarend weer langs zeilen in een majestueuze glijvlucht.

sneeuwwandelen-val-di-sole-trentino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *